Terveydenhuolto

Oulu: Lääketieteellisessä 25 henkilövuoden säästötarve

Dekaani on ehdottanut muutosneuvotteluita, alijäämää tulossa vähintään 1,4 miljoonaa euroa.

Maria Nummela

Adobe/AOP

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan talous on kääntynyt alkuvuodesta 2022 suunniteltua alijäämäisemmäksi. Luvut kertovat alijäämää olleen heinäkuun loppuun mennessä yli 1,2 miljoonaa euroa. Koko vuoden ennusteen mukaan talous painuu vähintään 1,4 miljoonaa alijäämäiseksi.

– Tiedekunnan tulos on ollut alijäämäinen vuosina 2019–2021, eli epätasapaino on ollut useamman vuoden, kertoo dekaani Osmo Tervonen .

– Tiedekunnan tärkein rahoitus, OKM:n indikaattoripohjainen perusrahoitus ei ole tuona aikana lisääntynyt, ja samaan aikaan kustannukset ovat nousseet. Tiedekunnan hankkima täydentävä rahoitus on lisääntynyt, mutta se ei ole pystynyt kompensoimaan tätä.

1,4 miljoonan euron vuosisäästö vastaa noin 25 henkilötyövuotta. Talouslukujen valossa dekaani on ehdottanut muutosneuvottelujen käynnistämistä.

Tiedekunnan tai sen yksiköiden tuloihin ei ole oletettavissa merkittävää parannusta kuluvan vuoden lopussa tai vuoden 2023 aikana. Tiedekunnan laskennallisen taseen on arvioitu olevan kokonaan käytetty tämän vuoden loppuun mennessä. Näin ollen 2023 syntyvää alijäämää ei olisi enää mahdollista rahoittaa tästä. Yliopiston hallitus jätti asian pöydälle viime viikolla.

Lue myös

– Hallitus käsitteli asiaa 23.8. ja halusi perehtyä tarkemmin yliopiston sisäiseen rahanjakomalliin ennen päätöstä; samoin käsittääkseni siihen, mitä vaikutuksia muualle olisi, jos lääketieteelliselle tiedekunnalle ohjataan lisärahoitusta.

Jo keväällä Oulussa tehtiin organisaation uudistusta säätötoimia varten. Tuolloin pienehköjä yksiköitä yhdisteltiin suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Lääketieteellisen tiedekunnan osuus viime vuoden tilinpäätöksen taseesta oli 0,5 miljoonaa euroa.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030