Terveydenhuolto

Pääkaupunkiseudulle huomattavia määriä oksikodonia

Poliisi: Vahvaa opiaattia käytetään myös polttamalla.

Maria Nummela

Poliisi
OxyContinin polttofolio poliisin kuvaamana.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi useita törkeitä huumausainerikoksia koskevan esitutkintakokonaisuuden. Tämä siirtyy syyteharkintaan.

Tämän tekee poikkeukselliseksi oksikodoni, jonka käyttö on levinnyt pääkaupunkiseudulla. Vahva opiaatti aiheuttaa käyttäjilleen lyhyessä ajassa voimakkaan riippuvuuden.

Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä on tutkinut tuhansien OxyContin-valmisteiden maahantuontia ja levitystä pääkaupunkiseudulla. Tutkinnassa on kaksi haaraa, jotka yhdistyvät toisiinsa.

Ensimmäisessä haarassa epäillään, että suuria määriä amfetamiinia, buprenorfiinivalmisteita ja oksikodonia on tuotu pääkaupunkiseudulle. Tämään jäljille päästiin ryöstörikoksiin liittyvän esitutkinnan ja kotietsinnän perusteella. Oksikodonia epäillään salakuljetetuksi Suomeen Virosta. Tutkinnan toisessa haarassa poliisi on selvittänyt näiden tablettien laitonta maahantuontia ja levitystä.

Katukaupassa yksi OxyContin 80 mg -tabletti on maksanut yli 100 euroa. Apteekista ostettaessa hinta on noin 1,10 euroa. Tukkukauppiaille tabletteja on myyty 30 euron kappalehintaan. Käyttäjät ovat käyttäneet jopa kymmentä tablettia päivässä.

Lue myös

Poliisin mukaan vahvaa opioidia on käytetty myös polttamalla. Mahdollisena merkkinä OxyContin-tablettien polttamisesta on erilaiset lasiputket ja foliot, joihin jää tumma viiva, kun pilleriä kuumennetaan folion päällä.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi pyysi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta päivitettyä vaarallisuusarviota oksikodonista. Arvion mukaan oksikodonia voidaan pitää erittäin vaarallisena huumausaineena, koska sen käyttöön liittyy psyykkisen riippuvuuden kehittymisen riski sekä virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara ja voimakkaat vieroitusoireet.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030