Päiväkotilapset saatiin syömään terveellisemmin ja kestävämmin
Neljän kunnan kanssa toteutettu interventio toi hyviä tuloksia, kertoo THL.
Suomessa lapset syövät suositeltua vähemmän kasvipohjaisia ruokia, mutta enemmän maitovalmisteita ja punaista lihaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan varhaiskasvatus on otollinen ympäristö tehdä pysyviä muutoksia ruokailutottumuksiin.
Tätä tarkasteltiin interventiotutkimuksessa neljässä kunnassa. Ruoka-askel-nimiseen tutkimukseen osallistui neljä ruokapalvelua ja 23 päiväkotia vuonna 2022. Sen toteuttivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Laurea-ammattikorkeakoulu.
Kokeilupäiväkodeissa tehtiin maltillisia muutoksia ruokalistoihin, lisättiin ruokakasvatusta, seurattiin ruokahävikkiä ja pyrittiin parantamaan varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelun henkilöstön yhteistyötä.
Ruokatarjontaan lisättiin palkokasveja, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä vaihdettiin kalalajeja ympäristön kannalta kestävämpiin. Liha-aterioita korvattiin kasvisaterioilla, ja kasviperäisten proteiinien käyttöä lisättiin.
Seurauksena lapset söivät enemmän palkokasveja ja kestäviä kalalajeja päiväkodissa, mutta vähemmän punaista lihaa ja lihavalmisteita. Muutokset eivät vaikuttaneet lasten ravintoaineiden saantiin tai verestä mitattuun ravitsemustilaan.
– Interventiossa tehdyillä muutoksilla pystyttiin muokkaamaan lasten ruokatottumuksia terveellisemmiksi ja vähentämään päiväkotiruokailun ilmastovaikutuksia ilman kustannusten ja hävikin määrän kasvua, kertoo tutkimusprofessori Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tiedotteessa .
Raaka-ainekustannukset vähenivät enimmillään kuusi prosenttia. Tutkimuksen mukaan vastaava säästö voisi tuoda useiden miljoonien eurojen säästöt koko maan tasolla viiden vuoden aikana.
Tutkimustulosten pohjalta kehitettiin uusi toimintamalli, joka edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa.