Terveydenhuolto

Päivystyksen kesä pelottaa Twitterin @akuuttigeriatria

”Kuukaudesta toiseen kestänyt hätätilanne räjähtää käsiin jossakin vaiheessa ja se hetki on lähellä.”

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Twitterissä nimimerkillä @akuuttigeriatri esiintyvä geriatri ja akuuttilääketieteeseen erikoistuva lääkäri Tiia Raitmaa on hyvin huolissaan siitä, miten päivystyksissä selvitään kesän ja kesäsulkujen yli.

Hän työskentelee suuressa eteläsuomalaisessa yhteispäivystyksessä. Jo nyt pula hoitohenkilökunnasta ja jatkohoitopaikoista saa päivystyksen nilkuttamaan.

"Kriisipiste on nyt täällä. Kuukaudesta toiseen kestänyt hätätilanne räjähtää käsiin jossakin vaiheessa ja se hetki on lähellä", hän twiittaa.

– On tosi haastavaa, koska hirveä pula työntekijöistä ja jatkohoitopaikoista on jatkunut jo pitkään. Tilanne pahenee koko ajan, eikä mitään ratkaisuja löydy, hän sanoo Lääkärilehdelle.

Päivystys on hänen mukaansa koko ajan ruuhkautunut. Hoitohenkilökunnasta on kova pula, ja koska sama pula on myös jatkohoitopaikoissa, potilaita ei saada päivystyksestä eteenpäin ja päivystyksen makuupaikat ovat täynnä.

Koronan hän ei näe vaikuttavan merkittävästi tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Yleisesti henkilökunnan tunnelma on ahdistunut ja pelonsekainen: saammeko potilaat hoidettua. Erityisesti huolestuttaa se, miten käy, kun sairaaloiden kesäsulut alkavat. Kun tilanne jatkohoitopaikkojen suhteen on jo nyt paha, odotamme kauhulla mitä tapahtuu seuraavan kuukauden aikana, kun ei ole niitä vähäisiäkään paikkoja, hän sanoo.

Lue myös

Kansaa ohjataan ensisijaisesti omalle terveysasemalle

Saman asian toinen, virallisempi puoli on luettavissa esimerkiksi Husin tuoreesta tiedotteesta , jossa Hus kertoo, että lasten ja aikuisten päivystyksissä saattaa kesällä esiintyä ruuhkaa koko terveydenhuoltoa koskevan henkilöstövajeen vuoksi.

Hus ohjeistaa kansalaisia, että yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista. Kansalaisia kehotetaan hakeutumaan kiireellisen hoidon tarpeessa ensisijaisesti päiväaikaan terveysasemien kiirevastaanotolla ja soittamaan hoidon tarpeen arvioimiseksi ensin 116117-palvelunumeroon.

– Monet kiireellistä hoitoa vaativat oireet ja vammat voidaan hoitaa seuraavana aamuna tai 1–2 päivän kuluessa. Pienen vaivan kanssa kannattaa odottaa kotona yön yli terveysaseman avautumista, ohjeistaa Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén tiedotteessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030