Pakomatka arjesta voi päättyä riippuvuuteen
Väitöstutkimuksen mukaan eskapismi ennustaa muun muassa päihteiden käyttöä.
A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki väittelee Tampereen yliopistossa aiheesta, joka lisää ymmärrystä riippuvuuksien kehittymisestä. Todellisuuspakoisuus eli eskapismi ei ole vain hetkellinen tunne, vaan se voi ennustaa addiktioiden syntymistä.
Tutkimus perustuu väestötason dataan ja pitkittäisaineistoihin. Tulokset osoittavat, että eskapismi ennustaa muun muassa päihteiden käyttöä, rahapelaamista, digipelaamista ja internetin käyttöä.
– Addiktiot eivät synny tyhjiössä. Ne ovat usein reaktioita ympäristöön, jossa yksilö kokee riittämättömyyttä, hallinnan puutetta ja jatkuvaa suorituspainetta, Jouhki sanoo tiedotteessa .
Jouhkin mukaan ihmiset elävät jatkuvien vaatimusten maailmassa: askelia, kaloreita ja suorituksia mitataan älysormuksin, elämästä on tullut optimointiprojekti. Kodit ovat investointeja, lomat elämystehtailua. Ihmisen mieli ei ole sopeutunut tähän, vaan saattaa etsiä huojennusta mielihyväkokemuksista.
– Aivomme on jo esihistoriallisista ajoista ohjelmoitu etsimään mielihyvää niukoissa oloissa, mutta nyky-yhteiskunta tarjoaa nopean mielihyvän lähteitä meille ylenpalttisesti. Se muuttaa käyttäytymistämme ja tekee meistä haavoittuvampia riippuvuuksille.
– Jos alkoholista, rahapeleistä tai digipelaamisesta tulee tapa paeta yksinäisyyttä, stressiä tai arjen ristiriitoja, kyse ei ole enää yksilön valinnoista. Kyse on siitä, miten olemme rakentaneet todellisuuden, jossa pakeneminen tuntuu helpoimmalta vaihtoehdolta, Jouhki sanoo.
Hänen mukaansa addiktioiden ehkäisyssä on tunnistettava ja purettava niitä yhteiskunnallisia ja psykologisia tekijöitä, jotka altistavat toistuvalle pakenemisen tarpeelle. Muuten yksi hoidettu addiktio saa helposti vain uuden muodon.
Hannu Jouhkin sosiaalipsykologian alaan kuuluva väitöskirja The Easy Way Out: Escapism as a central motive for addictions tarkastetaan julkisesti 16. toukokuuta Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.