Terveydenhuolto

THL: Pandemiasta endemiaan – korona lienee tullut jäädäkseen

Mika Salminen sanoo, että koronaviruksen kiertoa ei nykytiedon perusteella ja käytettävissä olevin keinoin pystytä pysäyttämään.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salmisen mukaan koronapandemiasta ollaan siirtymässä uuteen vaiheeseen, endemiaan. Tämä tarkoittaa, että virusta esiintyy kaikkialla maailmassa jatkuvasti ja näemme kausivaihtelun mukaisesti toistuvia epidemioita. Hyvin todennäköisesti tämä tulee jatkumaan vuosi vuodelta, terveysturvaajat-osaston johtaja Salminen sanoo THL:n tiedotteessa .

Maailman terveysjärjestö (WHO) ei kuitenkaan toistaiseksi ole julistanut pandemiaa päättyneeksi.

Salmisen mukaan myös terveydenhoitojärjestelmän on sopeuduttava tilanteeseen, jotta muu ihmisten tarvitsema välttämätön hoito ei kärsisi.

Salminen sanoo, että viruksen kiertoa ei nykytiedon perusteella ja käytettävissä olevin keinoin pystytä pysäyttämään. Lisäksi SARS-CoV2 on osoittautunut herkästi, 3–6 kuukauden välein muuntautuvaksi virukseksi. Se leviää nopeasti läpi maailman.

Suomessa käytettävät rokotteet estävät kuitenkin hyvin tehokkaasti vakavaa tautia ja kuolleisuutta.

– Globaalisti erittäin suuri osa väestöstä on joko rokotettu ainakin kahdella annoksella, saanut tartunnan tai molemmat. Tapauskuolleisuus ja -sairastavuus on useimmissa maissa laskenut huomattavasti, ja sulku- ja rajoitustoimista on voitu luopua.

Vain Norjassa ja Islannissa alhaisempi koronakuolleisuus

Suomessa on tähän mennessä todettu lähes 1,2 miljoonaa laboratoriovarmistettua koronavirustapausta. Tämä vastaa noin 21 prosenttia koko väestöstä, mutta Salmisen mukaan todellinen luku lienee ainakin kaksinkertainen.

Lue myös

Monessa EU-maassa on arvioitu, että jopa valtaosa väestöstä olisi jo saanut tartunnan, ja moni on sairastanut taudin useaan kertaan.

Korkea ikä ja useat krooniset elimistöä heikentävät sairaudet lisäävät kuoleman riskiä, mutta mikäli on saanut kaikki suositellut rokoteannokset, riski laskee hyvin voimakkaasti.

Jos vertaillaan pandemian aikaista ja väestöön suhteutettua kuolemien määrää, vain Norjassa ja Islannissa koronaan liittyviä kuolemia on ollut vähemmän kuin Suomessa. Maiden välinen vertailu ei kuitenkaan ole suoraviivaista, sillä esimerkiksi Norjassa väestö on huomattavasti Suomea nuorempaa.

Juttua on muokattu 27.7. kello 15.35: Lisätty tieto, että WHO ei toistaiseksi ole julistanut pandemiaa päättyneeksi.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030