Terveydenhuolto

Parhaat erikoistuvien koulutuspaikat julki 

Ennätysmäärä sai viisi tähteä Koulutuspaikkakyselyssä.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Nuorten Lääkärien Yhdistyksen ja Lääkäriliiton järjestämässä Koulutuspaikkakyselyssä palkitaan tänä vuonna ennätyksellisen paljon yksiköitä. 

Eniten kärkipaikoilla on keskussairaaloita: 18 kappaletta. Terveyskeskuksia tai -asemia on 11, yliopistoklinikoita 2 ja yksityissektorin yksiköitä 2.

Palkitut 33 koulutuspaikkaa ovat ansainneet viisi tähteä sekä täyden NPS-arvon (100). Tulos tarkoittaa yksimielistä suositusta koulutettavilta lääkäreiltä.

Tärkeimpiä kriteerejä suosittelulle ovat hyvä työilmapiiri, opetusmyönteisyys, hyvä johtaminen ja hyvä seniorituki.

– Koulutuspaikkaansa suosittelevien määrä on noussut hurjasti. Nyt jo pitkälti yli 60 prosenttia erikoistuvista antoi arvion 9–10, iloitsee NLY:n varapuheenjohtaja Katariina Seittenranta .

Lisäksi palkitaan Vuoden nousija, johon ylsi tänä vuonna Nokian terveyskeskus. Se nousi yhden tähden koulutuspaikasta viiteen.

Palkittujen määrä yli kaksinkertaistunut

Palkittavien koulutuspaikkojen määrä on muutamassa vuodessa kasvanut huomattavasti. Viime kyselyssä, joka toteutettiin vuonna 2021, palkittiin 12 koulutuspaikkaa. Myös aiempina vuosina määrä on ollut alle 20. 

Mistä merkittävä nousu johtuu?

NLY:n varapuheenjohtaja Katariina Seittenranta.

Asiaa on pohdittu NLY:ssä paljon. Seittenranta nostaa esiin erikoistumiskoulutuksen uudistuksen ja sen mukana tulleen opintojen sähköisen seurantajärjestelmän Elsan.

– Elsa on viimeistään pakottanut koulutuksen osaamisperusteiseksi ja systemaattiseksi, millaiseksi se on tarkoitettukin.

Lue lisää: Myytinmurtajat

Myös vuodesta 2017 asti tehty Koulutuspaikkakysely on vaikuttanut siihen, että erikoistuvien lääkärien työoloja on säännöllisesti arvioitu ja vertailtu.

– Uskon vahvasti, että kysely on tehnyt tiettyjä epäkohtia näkyväksi ja sitä kautta niihin on päästy pureutumaan, Seittenranta toteaa.

Lue lisää: Olipa kerran Elsa

Tutkimustyö laskussa

Erikoistumiskoulutuksen kehityssuunta näyttäisi nyt olevan Seittenrannan mielestä oikea, mutta edelleen on myös huolenaiheita. 

– Osassa paikoista on paljonkin petrattavaa ja parantamisen varaa.

Yksi huolestuttava kehityssuunta on tutkimustyön väheneminen erikoistuvien parissa. Vuonna 2020 kyselyn vastaajista 27 prosenttia teki tutkimustyötä. Nyt sitä teki enää 22 prosenttia. Myös kiinnostus tutkimustyötä kohtaan on laskenut, noin yhdeksän prosenttiyksikköä.

Lue lisää: Satasairaalan anestesiologian yksikkö sai perehdytyspalkinnon

Ne, jotka tekevät tutkimustyötä, käyttävät siihen yhä useammin omaa vapaa-aikaansa. Yli puolet tutkimusta tekevistä ei saanut siitä rahallista korvausta.

Palkinnot jaettiin torstaina 25. tammikuuta Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa. Katso kaikki tulokset täältä .

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030