Terveydenhuolto

Pitäisikö vuokralääkärit kieltää?

Keskustelu käy kuumana.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Vuokralääkärien käyttö on herättänyt paljon keskustelua viime viikkoina. Heidän palkkansa julkisessa terveydenhuollossa ovat usein moninkertaiset verrattuna samoissa tehtävissä toimiviin virkalääkäreihin. Kustannukset hirvittävät.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtaja Timo Aronkytö toteaa MTV Uutisille , että ongelma poistuisi kieltämällä vuokralääkärit.

– Pakka on jossain määrin hajonnut. On aika saada pakka takaisin kokoon ja saada järjestelmä toimimaan. Ei ole järkevää, että me vuokraamme työvoimaa.

– Jos julkista valtaa käyttävän lääkärin pitää olla virassa ja hyvinvointialueella töissä, niin tämä asiahan ratkeaisi, Aronkytö sanoo.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen ei innostu Aronkydön ehdotuksesta.

Lue myös

– Olen erittäin skeptinen tämän ehdotuksen toimivuuteen. Seurauksena voi olla, että julkisen sektorin työvoima vähenisi entisestään. Miettisin ensisijaisesti muita ratkaisuja.

– Vuokratyövoimaan liittyviä ongelmia on välttämätöntä jollakin tavalla kontrolloida. Tämä vaatii yhteistä pohdintaa. Harvoin kuitenkaan asia, jolle on olemassa sekä kysyntää että tarjontaa, on ratkennut kieltämällä se, Aaltonen sanoo.

Aaltosella on oma ehdotus ongelman ratkaisemiseksi.

– Laittaisin hyvinvointialueiden yhteistoimin vuokralääkäriyrityksen pystyyn.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030