Terveydenhuolto

Pohjolan Lääkäripäivät: Soten valtionohjaus on muutoksessa

Verkostojen avulla ja vuorovaikutuksen keinoin aiotaan saada sama tieto maan joka kolkkaan.

Anne Seppänen
Anne Seppänen
Vaikuttavuusperusteisesta sote-ohjauksesta puhuivat Pohjolan Lääkäripäivillä Kati Koskinen Palkosta (vas.), Erkki Papunen STM:stä, Anu Niemi THL:stä, Terhi Nevala Pohteesta, Sirkku Pikkujämsä STM:stä, Tapani Hämäläinen STM:stä, Liisa Niiranen Lapin hyvinvointialueelta sekä Jyri J. Taskila Lapin hyvinvointialueelta.

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän valtionohjaus ei välttämättä tiukkene, mutta sen sijaan se uudistuu muodoltaan ja lisääntyy.

Näin asian näkee lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Avainsanoja ovat vaikuttavuusperusteisuus ja vuorovaikutteisuus. Pelkästään ministeriön ohjauskirjeitä hyvinvointialueille ei ole enää tulossa, vaan sen sijaan rakennetaan verkostoja.

Yhtä kaikki, vaikuttavuusperusteisesta sote-ohjauksesta riitti puhetta kokonaiseksi iltapäiväksi Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa.

Aiheesta on Pikkujämsän mukaan kaksikin isoa syytä puhua. Ensimmäinen niistä on perustuslaki, joka velvoittaa varmistamaan, että kansalaiset saavat yhdenvertaisesti riittävät sotepalvelut. Toinen syy on 22,7 miljardia euroa – valtava summa – jonka valtio osoittaa hyvinvointialueelle niiden lakisääteisiin tehtäviin.

Vaikeusasteita kaikkeen lisää se, että niin yksilön kuin väestönkin terveystarpeet ovat rajattomat ja lähes kaikki alkaa olla lääketieteellisesti tai teknisesti mahdollista, mutta resurssit ovat rajalliset.

Verkoston kokoinen määrä toimijoita

Mutta miten sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää ohjataan nyt, kun hommasta vastaavat hyvinvointialueet?

Keinoja ovat muun muassa lakisääteinen sote-neuvottelukunta jaostoineen sekä erilaiset verkostot, esimerkiksi hyvinvointialueiden vastaavien lääkärien tai suun terveydenhuollosta vastaavien verkostot.

– Nyt kun toimijoina on järjellinen määrä, 200 kunnan sijasta 21 hyvinvointialuetta, Helsinki ja Hus-yhtymä, pystymme olemaan yhteydessä aluekohtaisesti. Yhteyksiä on helpompi luoda ja pitää vuorovaikutteisina, kun kuulolla ei ole tuhat ihmistä.

Pikkujämsä toivoo, että verkostojen avulla saadaan tärkeä tieto kattavasti maan joka kolkkaan. Toisaalta vuorovaikutteisuuden kautta ministeriö saa tiedon, jos esimerkiksi lainsäädännössä on kehittämistarpeita.

Lue myös

Kaikki ei ole muuttumassa. Kliinistä työtä tekeviä koskee edelleen sama sisällöllinen terveydenhuollon lainsäädäntö ja asetukset kuin ennenkin, sekä esimerkiksi Palkon suositukset ja Käypä hoito -suositukset.

Jatkossa tullaan kehittämään sitä, että kliinistä työtä tekevät saavat suosituksista tehokkaasti ja kustannusvaikuttavasti tukea ratkaisuilleen.

Lääkärin valta ja vastuu

Pikkujämsä haluaa haastaa kollegoita ammatillisen autonomian suhteen.

– Lääkärille on annettu suuri valta käyttää yhteiskunnan resursseja väestölle sinänsä tärkeisiin asioihin. Lääkärikunnan on kannettava myös vastuu siitä, että ratkaisut ovat niin yksittäisen potilaan, yhteiskunnan kuin yhdenvertaisuuden kannalta kestäviä.

Suositusten avulla pyritään ohjaamaan vaikuttavaan toimintaan sekä samalla edistämään eri potilasryhmien välistä yhdenvertaisuutta.

– Noudatetaan hoitosuosituksia. Ei lisätä eriarvoisuutta sen mukaan, että kyseessä sattuu olemaan oma potilas, tai että hän huutaa lujimpaa, vaan yritetään nähdä kokonaisuus.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030