Terveydenhuolto

Potilastietojärjestelmien puutteet hidastavat uusien hoitoonpääsytietojen raportointia

Syyskuussa tiukentuneen hoitotakuun toteutumisesta tihkui ensimmäisiä tietoja.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi ensimmäiset tiukentuneen hoitotakuun mukaiset perusterveydenhuollon kiireettömän avohoidon hoitoonpääsytiedot syyskuulta.

Tiedot ovat vielä vaillinaisia.

Puutteet johtuvat muun muassa siitä, että kaikkiin potilastietojärjestelmiin ei ole päivitetty uusia hoidontarpeen arvioinnin tuloskoodeja.

Vanhentuneilla koodeilla ei voi kirjata kaikkia uuden lain mukaisia enimmäisaikoja, vaan kaikki käynnit tulkitaan kuuluvan perusterveydenhuollossa 14 vuorokauden enimmäisaikaan ja suun terveydenhuollossa neljän kuukauden enimmäisaikaan.

THL julkaisee hoitoonpääsytiedot kuukausittain Avohilmon rekisteritietojen pohjalta. Palveluntuottajat julkaisevat nämä tiedot verkkosivuillaan.

Puutteita ollut paikoin pidempään

Tyypillisiä haasteita tiedonkeruussa ovat yhdenmukainen kirjaaminen valtakunnallisesti ja terveydenhuollon resurssipula.

– Kun henkilöstöä on liian vähän, kirjaamista ei koeta välttämättä tärkeimmäksi asiaksi. Kuitenkin kirjaamisen ja tilastojen kautta terveydenhuollossa tehty työ tulee näkyväksi ja tietoa hyödynnetään tiedolla johtamisessa, sanovat Avohilmon parissa THL:ssa työskentelevät Kaisa Pyrhönen , Tiina Marttila ja Raimo Mahkonen yhteisessä sähköpostissa.

Joillakin hyvinvointialueilla tietojen toimittamisessa on ollut puutteita pidempään. Osa on pystynyt parantamaan tilannetta THL:n ohjauksen avulla, paikallisella kirjaamiskoulutuksella ja satsaamalla resursseihin. Näin on tapahtunut esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

Lue myös

Potilastietojärjestelmissä on myös eroja sen suhteen, miten sujuvasti kirjaaminen onnistuu. Monilla hyvinvointialueilla on edelleen useita järjestelmiä, ja samoistakin järjestelmistä voi olla erilaisia versioita, mikä hankaloittaa yhtenäisen kirjaamisohjeistuksen laatimista.

– Uusien hoitoonpääsyn enimmäisaikojen mukaisen koodiston käyttöönotto vaatii joissain tietojärjestelmissä ilmeisesti isompia päivityksiä, mikä myös saattaa maksaa hyvinvointialueille, Avohilmo-asiantuntijat sanovat.

THL seuraa uuden lainsäädännön mukaisia tietoja sitä mukaa, kun hoitoonpääsytietoja kertyy. Esimerkiksi 14 vuorokauden enimmäisaikoja voidaan jo melko hyvin tarkastella lokakuun tiedoista, jotka julkaistaan marraskuun puolivälissä.

Toisaalta esimerkiksi neljän kuukauden enimmäisajat suun terveydenhuollossa alkavat täyttyä vasta tammikuussa 2024.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030