Terveydenhuolto

Pula farmaseuteista haastaa apteekkialaa

Suomeen on perustettu lyhyessä ajassa yli 40 uutta apteekkia.

Tiiamari Pennanen

Adobe/AOP

Yhä useampi apteekki kärsii farmaseuttipulasta, kertoo Apteekkariliitto. Apteekeista toimitettujen reseptien määrä on kasvanut viime vuosina nopeasti, mutta henkilöstön määrä on pysynyt pitkälti ennallaan. Lisäksi Suomeen on perustettu lyhyessä ajassa yli 40 uutta apteekkia, joihin myös tarvitaan työvoimaa.

Alaa haastaa lisäksi 60 miljoonan euron säästöjen valmistelu valtion lääkekorvausmenoihin. Säästöjä haetaan muun muassa apteekeilta leikkaamalla.

Lue myös

– On selvää, että julkisuudessa esillä olleet kymmenien miljoonien eurojen leikkaukset johtaisivat tuntuviin henkilöstövähennyksiin apteekeissa. Tämä näkyisi lääkeneuvonnan ja lääkehoitojen onnistumista tukevan työn alasajona. Edessä olisi myös apteekkien lähipalveluverkoston harveneminen, sanoo Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva tiedotteen mukaan .

Alalle tuo murrosta myös se, että verkon osuus apteekkien myynnistä kasvaa. Verkkoapteekkitoiminta ja lääkkeiden annosjakelu keskittyvät nyt voimakkaasti ja tekevät lähipalveluverkoston ylläpidosta vaikeaa.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030