Terveydenhuolto

Puoli miljoonaa sai tartuntatautipäivärahaa koronan takia 

Kela on maksanut koronavuosina tartuntatautipäivärahaa jo 415 miljoonaa euroa.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Tartuntatautipäivärahaa sai vuonna 2022 noin 385 000 henkilöä, kertoo Kela.

Saajien määrä kolminkertaistui ja maksettu euromäärä kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvua selittää koronaviruksen omikron-variantin voimakkaampi tartunta-aalto ja etuuden myöntämisen helpottaminen.

Ennen koronapandemiaa tartuntatautipäivärahaa sai vuosittain reilu sata henkilöä. Kun koronapandemia alkoi ja koronaviruksen aiheuttama infektio lisättiin asetukseen yleisvaarallisista taudeista, etuuden saajien määrä kasvoi. 

Tartuntatautipäivärahan saajia oli vuonna 2020 noin 27 000, vuonna 2021 noin 127 000 ja vuonna 2022 peräti 385 000. Yhteensä noin 501 000 henkilölle on maksettu tartuntatautipäivärahaa vähintään yhdeltä päivältä 2020–2022.

– Karkeasti laskettuna joka seitsemäs työikäinen on jo saanut tartuntatautipäivärahaa koronatartunnan tai altistumisen vuoksi. On hyvin poikkeuksellista, että etuusjärjestelmässä jo olevan sosiaaliturvaetuuden merkitys kasvaa lyhyessä ajassa näin rajusti, toteaa Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren tiedotteessa.

Tartuntatautipäivärahasta maksettu euromäärä on kasvanut korona-aikana vuosi vuodelta saajamäärän mukana. Kela on maksanut koronavuosina tartuntatautipäivärahaa jo 415 miljoonaa euroa.

Vain osa haki tartuntapäivärahaa

Tartuntatautipäivärahaa saaneiden määrä on tähän mennessä ollut suurimmillaan kesäkuussa 2022. Silloin etuutta maksettiin noin 67 000 henkilölle tai heidän työnantajilleen.

Määrä oli kuitenkin paljon pienempi kuin varmennettujen koronatapauksen huippumäärä, joka sijoittui talvikaudelle 2021–2022.

Vain osa varmennetun koronatartunnan saaneista on hakenut tartuntatautipäivärahaa.

Lue myös

– Moni tartunnan saanut tai altistunut ei ole työelämässä eikä ole voinut saada tartuntatautipäivärahaa. Toisaalta moni on voinut tehdä etätöitä karanteenin aikana tai toipua taudista sinä aikana, kun on voinut olla pois töistä omalla ilmoituksella, kertoo Blomgren.

Saajamäärät ovat seuranneet koronapandemian aaltoilua viiveellä. Tämä johtuu siitä, että tartuntatautipäivärahalla on voitu korvata myös aikaisempiin kuukausiin sijoittuneita poissaolokausia.

Valmis lainsäädäntö mahdollisti käyttöönoton heti

Tartuntatautipäiväraha on poikkeustilanteita varten luotu etuus. Se korvaa ansiotulon menetystä enemmän kuin sairauspäiväraha.

– Onneksi tartuntatautipäiväraha oli jo valmiiksi säädetty ja olemassa etuusvalikoimassa. Se mahdollisti etuuden käyttöönoton heti, kun korona lisättiin yleisvaarallisten tautien listaan, sanoo Kelan johtava ylilääkäri Janne Leinonen.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030