Terveydenhuolto

Putka päivystykseen?

Ennen kuin sotesektori voi ottaa häiriötä aiheuttavat päihtyneet vastuulleen, on selvitettävä monta isoa asiaa.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Ennen kuin sotesektori voi ottaa vastuun päihtyneiden kuljetuksesta ja säilytyksestä, tarvitaan perusteellinen selvitystyö ja isot investoinnit. Lisäksi tarvitaan muutoksia virkaoikeuksia koskeviin lakeihin liittyen voimankäyttövaltuuksiin.

Näin näkee Etelä-Savon hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen esitti vastikään Yle Uutisissa, että päihtyneiden kuljetus ja säilyttäminen siirrettäisiin poliisilta sosiaali- ja terveyssektorin tehtäväksi. Näin poliisin työaikaa jäisi muihin tehtäviin. Kolehmaisen mielestä se sopisi muutenkin paremmin sotepuolen tehtäväksi.

Seppälä suhtautuu ehdotukseen varoen.

– Ehdotuksessa voi olla hyviäkin puolia, mutta noin mittava poliisitehtävien siirto sotesektorille vaatisi laajan selvitystyön lainsäädännön, toimivaltuuksien ja kustannusten näkökulmista, ja merkittäviä muutoksia, hän huomauttaa.

Vain poliisi saa rajoittaa

Seppälällä on vuosikymmenen mittainen kokemus työskentelystä päivystyksessä.

– Lähes jokaisessa työvuorossa törmättiin päihtyneiden ja häiriökäyttäytyvien ihmisten aiheuttamiin ongelmiin.

Nyt hyvinvointialuejohtajana hän saa ensihoidon ja päivystyksen henkilökunnalta viikoittain viestejä, joissa nämä kertovat väkivallan uhkasta työssään.

Seppälä toteaa, että jos kyseessä on terveydellinen ongelma, se hoidetaan päivystyksessä nytkin. Jos taas päihtyneelle soitetaan poliisi, kyse on yleensä häiriökäyttäytymisestä.

Lue myös

Sotehenkilökunnalla ei ole valtuuksia ihmisten rajoittamiseen, toisin kuin poliisilla. Terveydenhuollossa ei ole tiloja, joissa voitaisiin säilyttää häiriökäyttäytyviä päihtyneitä henkilöitä. Mikkelin ja Savonlinnan päivystyksissä on käytännössä valmius noin yhden mahdollisesti aggressiivisen potilaan erityistarkkailuun kerrallaan.

Sitäkin on mietittävä, aiheuttavatko päihtyneet turvallisuusriskin muille potilaille, sillä muut päivystysten tilat ovat yhteistiloja, joissa on myös lapsipotilaita.

– Tarvittaisiin isoja infraratkaisuja: selviämis- ja erityistarkkailutiloja, jotka olisivat putkamaisen tilan kaltaisia, jotta päihtynyt ei pääse vahingoittamaan itseään tai laitteistoja.

Joillakin alueilla on perustettu selviämisasemia, mutta Etelä-Savossa sellaista ei ole. Perustaminen vaatisi useiden miljoonien eurojen lisäkustannukset.

– Hallitusohjelman mukaan kaikista hyvinvointialueille annettavista lisätehtävistä tehdään tarkat vaikutusten arvioinnit ja korvataan rahallisesti täysimääräisesti, Seppälä huomauttaa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030