Terveydenhuolto

Säästöt Pirkanmaan aluehallituksen päätettävänä

Suurimpia säästöjä esitetään ostopalveluihin, henkilöstöön ja palveluverkkoon.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Pirkanmaan aluehallituksen päätettävänä on isoja asioita ensi maanantaina.

Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet, ja aluehallitukselle esitetään, että 240 henkilötyövuoden vähennykset toteutettaisiin ilman lomautuksia ja pääosin ilman irtisanomisia.

Vähennyksistä arviolta 60 henkilötyövuotta kohdentuisi johtamis- ja asiantuntijatehtäviin. Henkilöstön työtehtävät ja työnteon paikka voivat vaihtua. Asiakaspalvelujen, ICT-palvelujen ja asiantuntijapalvelujen ostoja vähennettäisiin kaikkiaan noin 24 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialueen toimitiloja esitetään vähennettäväksi sekä varsinaisessa palvelutuotannossa että tukipalveluissa.

Vuodeosastojen rutiininomaista siivousta viikonloppuisin vähennettäisiin.

Ostopalveluja vähennetään, ja se voi johtaa ulkopuolisilla palveluntuottajilla työskentelevän henkilöstön vähennyksiin. Osa ostopalveluista pyritään siirtämään omaksi toiminnaksi jo ensi vuonna.

Kiirevastaanottoa kolmella eri laajuudella

Samassa kokouksessa aluehallituksen pöydällä on myös sote-asemien, kiirevastaanottojen ja vuodeosastojen palveluverkko.

Esityksen mukaan laajan palvelun kampusasemat sijaitsevat jatkossa Tampereen Hatanpäällä sekä Sastamalassa ja Valkeakoskella. Sote-asemia olisi jatkossa Akaassa, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Pirkkalassa, Orivedellä, Virroilla, Ylöjärvellä sekä Tampereella Hervannassa, Lielahdessa, Linnainmaalla, Tammelakeskuksessa, Tesomalla ja Tipotiellä.

Yhteispäivystys jatkuisi edelleen Tays Keskussairaalassa Acutassa ja Tays Valkeakoskella. Valkeakosken päivystys ei sen sijaan olisi avoinna enää öisin ensi kesästä lähtien.

Lue myös

Päivystyksen lisäksi kiirevastaanottoa järjestettäisiin kolmella eri laajuudella. Laajin kiirevastaanotto sote- tai kampusasemilla arkisin ja viikonloppuisin olisi Hatanpäällä, Nokialla, Sastamalassa, Virroilla ja Ylöjärvellä. Suppeampi kiirevastaanotto toimisi arkisin sote-asemilla, joissa on myös vuodeosasto. Näitä olisi Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon, Pirkkalan ja Oriveden sote-asemilla.

Niillä sote-asemilla, joilla ei ole vuodeosastoja, toimisi kaikkein suppein kiirevastaanotto, jonne ensihoito ei jatkossa kuljettaisi potilaita. Nämä olisivat Akaan sekä Tampereella Hervannan, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen, Tesoman ja Tipotien sote-asemilla.

Kuhmoisten ja Ikaalisten lähisairaaloiden vuodeosastoja esitetään lakkautettaviksi. Rauhaniemen sairaalan toiminta lakkaisi. Ruovedellä Keiturin soten tuottama vuodeosasto lakkaisi. Mänttä-Vilppulan, Oriveden ja Pirkkalan vuodeosastojen toiminta jatkuisi joitakin vuosia.

Tays Hatanpään infektio-osasto lakkautettaisiin.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030