Terveydenhuolto

Sairaalaklovneja jo 20 vuotta Suomessa

Työmuoto, jossa klovnit ovat mukana toimenpiteisiin valmistautuessa, on lisääntynyt viime vuosina.

Anne Seppänen
Noona Taavela
Klovnitohtorit Pikku Riski, Anastasia Sulaleima, Orvokkinen ja Hui von Pulla Tampereelta.

Sairaalaklovnitoiminta Suomessa täyttää 20 vuotta. Viimeisen vuosikymmenen aikana toiminta on lähes kolminkertaistunut.

Ensimmäisenä toiminta alkoi Helsingin Lastenklinikalla. Hyvin nopeasti se laajentui Turkuun ja Tampereelle ja sittemmin Kuopioon ja Ouluun. Vuodesta 2012 toiminta on ollut valtakunnallista ja jokaisella yliopistosairaalalla on oma klovnitiiminsä.

Vuorovaikutteiseen klovneriaan perustuva työmuoto on saanut alkunsa Yhdysvalloista 1980-luvulla ja se on nykyään käytössä lähes kaikkialla maailmassa. Tavoitteena on tarjota lapsen ehdoilla yhteinen iloinen hetki, joka vie ajatukset muualle, pitää leikkimieltä yllä sairausaikana, sekä auttaa käsittelemään sairaalaan ja sairauteen liittyviä pelkoja ja vaikeita tunteita.

Tavoitteena hoidon lapsilähtöisyys

Erityisesti työmuoto, jossa klovnit ovat mukana toimenpiteisiin valmistautuessa, on lisääntynyt ja saanut hoitohenkilökunnalta myönteistä palautetta. Sairaalaklovnitoiminta nähdäänkin nykyään usein saumattomana osana osastojen toimintaa ja hyvää hoitoa. Yhteisenä tavoitteena on hoidon lapsilähtöisyys ja parempi potilasviihtyvyys. Sairaalaklovnit ry on Eurooppalaisen kattojärjestön EFHCO:n laatusertifioitu täysjäsen.

Lue myös

– 20 toimintavuotensa aikana Sairaalaklovnit on toiminut pioneerina kulttuuri- hyvinvoinnin saralla. Ensin on kehitetty suomalaisiin sairaaloihin sopivaa sairaalaklovnitoimintaa ja saatu se osaksi jokaisen yliopistosairaalan arkea. Sittemmin itse sairaalaklovnityö on voinut kehittyä omaksi erityisosaamista vaativaksi päätoimiseksi ammatikseen, toteaa Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Kari Jagt tiedotteessa .

Yhdistyksessä työskentelee tällä hetkellä 25 sairaalaklovnia ja toimintapäiviä oli viime vuonna ennätysmäärä: 1 524 päivään mahtui yli 65 000 kohtaamista. Korona-aikana klovnien työ on saanut jatkua lähes normaalisti.

Syntymäpäiväjuhlien päätapahtumaa vietetään Uuden lastensairaalan aulassa 24. toukokuuta klo 10 -11, jolloin paikalla on sairaalaklovneja kertomassa työstään. Juhlia järjestetään samana päivänä myös muissa toimintakaupungeissa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030