Terveydenhuolto

Satakunnassa selvittiin "vähäisin kompuroinnein", mutta arjen sujuvuus huolettaa lääkäreitä

Hyvinvointialueuudistus toi IT-haasteita ja palkanmaksun epäselvyyksiä, mutta muutos saatiin tehtyä turvallisesti ja toimivasti.

Hanna Kauppinen
Pekka Leino
Satakunnan hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila ei usko juustohöyläsäästöihin.

Satakunnan hyvinvointialueen toiminta on alkanut vauhdikkaasti, kuvailee hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila.

Hän kertoo sähköpostin välityksellä, että järjestämisvastuu on siirretty turvallisesti ja virkaorganisaation rakentaminen on sujunut hyvin.

– Vähitellen ollaan suuntaamassa kohti toiminnallisia muutoksia, joihin uusi rakenne antaa mahdollisuuden ja velvoitteenkin, Varhila kertoo.

Hän nimeää organisaation onnistumiseksi sen, että palvelut saatiin turvattua järjestämisvastuun siirrossa ja että palkanmaksussa oli "vain vähäisiä kompurointeja".

Sen sijaan organisaation rakentaminen ikäkaarimallille on vaatinut sopeutumista.

– Uusille esimiehille oman henkilöstön haltuunotto isossa alueellisesti hajallaan olevassa organisaatiossa on haaste. Kunnista tulevilla päättäjillä on myös hankaluuksia ymmärtää ison organisaation päätöksentekoa ja eri toimielinten toimivaltaa.

"Kaiken tavoitteena kotihoidon tukeminen"

Varhilan mukaan säästöpaineiden kanssa pärjätään kohtalaisesti. 

– Muutoksia ja sitä kautta kustannusten kasvun hillintää pystytään tekemään, mutta aikaa siihen pitäisi olla enemmän, jotta suunnittelu ja valmistelu osuvat paremmin kohdalleen ja jotta myös turvataan laadukkaat palvelut.

Varhilan mukaan hyvinvointialueen kaikki toiminnot ovat muutoksen kohteena.

– Juustohöyläsäästöillä on lyhyt tie, joten nyt on palveluketjut tarkasteltava huolella siten, että kaiken tavoitteena on kotihoidon tukeminen.

Pula ammattilaisista on Varhilan mukaan Satakunnassa vastaava kuin valtakunnallisesti, eli tarvetta on erityisesti lääkäreille, sosiaalityöntekijöille ja psykologeille.

– Rekryfirmojen kautta tehdyt henkilöstöhankinnat ovat suhteettoman kalliita, eikä rahalle saa vastinetta, hyvinvointialuejohtaja arvioi.

Miika Laaksonen
Lääkäreiden pääluottamismiehet Reetta Järvenpää (vas.) ja Anna Aromaa ovat tyytyväisiä siihen, että hyvinvointialueen alkukankeuksista huolimatta potilaiden hoito saatiin turvattua.

"Resurssien vähyydestä eettistä kuormitusta"

Satakunnan lääkäreiden luottamismiehet Anna Aromaa ja Reetta Järvenpää kertovat, että uusi organisaatiomalli hakee vielä uomiaan, ja eri organisaatioiden yhteensovittaminen ja vastuualueet ovat vielä osittain epäselviä. 

– Varsinkin esihenkilöissä on ollut vaihtuvuutta perusterveydenhuollossa. Alkuvuosi oli ”kaaosta”, ja edelleen monet asiat ovat kesken, esimerkiksi paikallissopimusten yhtenäistäminen tai erääntyneiden paikallissopimusten uudelleenneuvottelu, Aromaa ja Järvenpää kertovat sähköpostin välityksellä.

Heidän mukaansa vuoden lopulla tehdyt puhelinjärjestelmän uudistus sekä potilastietojärjestelmän päivitys yhdessä hyvinvointialueen alun kanssa monimutkaistivat kliinistä arkityötä monin tavoin.

Lue myös

– Resurssien vähyys aiheuttaa henkilökunnalle eettistä kuormittumista, kun potilaita ei voida hoitaa niin huolellisesti kuin toivoisi. 

Aromaa ja Järvenpää ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että hoito ja toimintojen jatkuminen on saatu turvattua isosta uudistuksesta huolimatta. Henkilöstöhallinnon järjestelmät tulivat silti jäljessä, mikä aiheutti varsinkin alkuvuonna epävarmuutta ja lisätyötä henkilöstölle.

– Arjessa IT-haasteita on ollut aiempaa enemmän, ja varsinkin alkuvuonna myös epäselvyyksiä palkanmaksussa.

Muutosohjelman valmistumista odotellaan

Säästöjä on tavoiteltu muun muassa paikoitellen osastopaikkoja vähentämällä. Muutosohjelmassa pyritään vastaamaan säästöpaineisiin. 

– Myös alkuvuodesta pieneksi koettu koulutusbudjetti puhutti. Muutosohjelmatyöskentely on aloitettu, ja aika näyttää sen tarkemman toteuman. 

Työntekijäpulaa pahentaa se, että sijaisia on vaikea saada.

– Tietyillä aloilla ostopalvelutyövoimaa on paljon. Lääkäripulaa on perusterveydenhuollossa, mutta myös erikoissairaanhoidossa sekä erikoistuvista että erikoislääkäreistä.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030