Terveydenhuolto

"Sitä toivoo, ettei kenellekään sattuisi mitään pahaa"

Paperipilleistä puhutaan – ei muuta. EU-tasolla keskustelu jatkuu syksyllä.

Maria Nummela

Adobe/AOP

Keskustelu paperipilleistä jatkuu EU-tasolla syksyllä, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kuluttajatuotteiden johtava asiantuntija Pipsa Korkolainen .

– Kannanmuodostuksen tueksi kuulisimme mieluusti myös spesialistien näkemyksiä ja riskinarvioita paperimössön aiheuttamasta mahdollisesta tukehtumisvaarasta tai muista terveydelle haitallisista seurauksista, joita mössön henkeen vetämisestä voi seurata.

Tukes toivoo aiheeseen liittyviä kokemuksia, näkemyksiä ja artikkeleita lääkäreiltä. Näitä voi lähettää osoitteeseeen pipsa.korkolainen@tukes.fi.

– Toisaalta sitä toivoo, ettei kenellekään sattuisi mitään.

Lääkärilehti uutisoi viime viikolla siitä, että pilleistä ei ole tehty yhtään ilmoitusta. Tekstiä on luettu todella paljon, mutta siitä huolimatta yhteydenottoja ei ole tehty yhtään – ainakaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon.

Lue myös

Muovipillit poistuivat käytöstä SUP-direktiivin myötä. Nämä korvanneet paperipillit ovat saaneet kritiikkiä osakseen etenkin kestävyydestä.

Kesällä sattuu ja tapahtuu, myös valvovan viranomaisen vinkkelistä.

– Jos vastaanotolle tulee potilaita, joille on aiheutunut yllättävällä tavalla vammoja tuotteista, voisi heille ehdottaa ilmoituksen tekemistä Tukesiin verkkoilmoituslinkin kautta.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030