Terveydenhuolto

Sote-tiedon tehokas käyttö tuo Sitran mukaan miljardisäästöt

Sitra ehdottaa yhdenmukaisten tietomallien käyttöönottoa tietojärjestelmien taustalle.

Minna Pihlava
Adobe / AOP

Sosiaali- ja terveydenhuollossa voi säästää lähes kaksi miljardia euroa vuodessa, jos asiakas- ja potilastiedot järjestetään nykyistä toimivammin ja niiden käytöstä tehdään sujuvampaa, arvioi Sitra uudessa selvityksessään.

Etenkin samanaikaisesti useita sote-palveluita tarvitsevien potilaiden hoitoa voi Sitran mukaan suunnitella tehokkaammin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tieto on tällä hetkellä hajallaan. Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen tiedot ovat hyvinvointialueilla usein omissa järjestelmissään eikä tietoja voi hyödyntää tehokkaasti hoidon suunnittelussa ja palvelujen tarjoamisessa.

Sitra ehdottaa ratkaisuksi yhdenmukaisten tietomallien käyttöönottoa. Ne toimivat tietojärjestelmien taustalla. Mallit auttavat jakamaan tietoa yhdestä järjestelmästä sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan sekä analysoimaan ja vertaamaan tietoja. Esimerkiksi hoitokäynnin valmistelu etukäteen voisi helpottua.

– Monia eri palveluja käyttävän potilasryhmän hoitokulut vievät valtaosan kansallisista sote-kuluista. Näiden potilaiden tehokkaampi ja paremmin suunniteltu hoito toisi valtavan säästöpotentiaalin, sanoo Sitran projektijohtaja Markus Kalliola tiedotteessa .

Sitran laskelmien mukaan uudistukset voisivat tuoda noin 1,5 miljardin euron säästön hoitopolkujen sujuvoitumisen kautta. Lisäksi tukipalvelujen tehostumisessa on noin 450 miljoonan euron säästöpotentiaali. Tukipalveluita ovat esimerkiksi ajanvaraus, potilaiden kuljetuspalvelut ja lääkevarastojen hallinta. 

Kalliola ehdottaa, että hyvinvointialueiden tietojärjestelmien yhdistämiseen tarkoitettua rahoitusta kohdennetaan yhtenäisten tietomallien käyttöönottoon.

Lue lisää: Sote-palvelujen yksikkökustannukset tulossa julki

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030