Terveydenhuolto

Soteuudistus tarjoaa mahdollisuuksia tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn

Stop Diabetes -tutkimusryhmä ehdottaa toimintamallia, jossa otetaan huomioon eri toimijoiden roolit ja mahdollisuudet kustannusvaikuttavan ehkäisyn saavuttamiseksi.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Kansallisen Stop Diabetes -tutkimusryhmän mukaan sote-uudistus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden toteuttaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä laajasti hyvinvointialueiden ja kuntien kesken, Itä-Suomen yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Stop Diabetes -tutkimusryhmä ehdottaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn toimintamallia, jossa otetaan huomioon eri toimijoiden roolit ja mahdollisuudet kustannusvaikuttavan ehkäisyn saavuttamiseksi.

Stop Diabetes korostaa seuraavia asioita:

– Koordinoitu yhteistyö paitsi hyvinvointialueiden ja kuntien, myös järjestöjen, yhdistysten, työterveyspalveluita tuottavien yritysten, opiskelijaterveydenhuollon ja apteekkien kesken.

– Suurentuneessa diabetesriskissä olevien tunnistaminen väestön seulonnalla Suomessa kehitetyllä Diabetesriskitestillä, joka on mahdollista toteuttaa digitaalisesti integroimalla se muihin sotepalveluihin.

– Sujuvat sekä asiakasystävälliset palveluketjut riskihenkilöille taudin ehkäisyyn tähtäävien palvelujen äärelle.

Lue myös

– Ihmisten diabetesriskin tasot, voimavarat ja elämäntilanteet ratkaisevat, millaista elintapaohjausta heille tarjotaan. Ryhmäohjaus ja digitaaliset sovellukset ovat tehokkaita keinoja elintapamuutosten tukemisessa.

– Laadukas ja systemaattinen toimenpiteiden arviointi tehostaa diabeteksen ehkäisyä, osoittaa niiden kustannusvaikuttavuuden ja auttaa entisestään toiminnan kehittämisessä.

Lue lisää Stop Diabetes -toimintamallista.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030