Terveydenhuolto

Suomalaislääkäri valittiin Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestön johtoon

Kati Juva arvelee työnsä painottuvan Eurooppaan ja Natoon.

Minna Pihlava
Bimal Khadka

Neurologi Kati Juva on valittu yhdeksi neljästä rinnakkaispresidentistä (copresident) kansainväliseen Lääkärit ydinsotaa vastaan eli IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) -järjestöön.

Juva vastaa puhelimeen Mombasassa, jossa 1980 perustettu International Physicians for the Prevention of Nuclear War -järjestö (IPPNW) piti yleiskokouksensa huhtikuun lopussa. Kokouksessa on reilut sata osallistujaa paikalla ja saman verran tai enemmänkin etänä.

Uudessa luottamustoimessa on odotettavissa lobbaustyötä eri muodoissa.

– Kauhun tasapainon kyseenalaistamista ja päättäjien kanssa puhumista, Juva kuvaa.

Käytännössä työ sisältää tapaamisia, kirjoitustyötä ja osallistumisia kokouksiin. Juva suunnittelee esimerkiksi osallistuvansa säännöllisesti järjestettäviin ydinsulkusopimuksiin liittyviin kokouksiin.

Vastuualueena Nato

Neljälle puheenjohtajalle ei ole nimetty omia virallisia vastuualueita, mutta Juva arvelee oman työnsä painottuvan Eurooppaan ja Natoon.

– Natoon liittyvät ydinasekeskustelut kuuluvat varmaankin minulle, Juva pohtii.

IPPNW on perustamassa toimistoa Geneveen, jossa myös muun muassa Maailman terveysjärjestöllä WHO:lla on toimisto. Hän toivoo pääsevänsä sitäkin kautta tuomaan esille ydinaseiden humanitaarisia vaikutuksia.

Hän toimii myös ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) -järjestössä, joka pyrkii käymään keskusteluyhteyteen ydinasevaltioiden päättäjien ja lähetystöjen kanssa.

– Suomen ICANin kautta olemme jo viime syksynä käyneet keskustelemassa eri eduskuntaryhmien kanssa.

Kati Juva toivoo, että tuore nimitys antaa lisää arvovaltaa viedä ydinaseiden vastaista sanomaa eteenpäin myös "Orpolle ja kumppaneille".

"Ehkäisy on ainoa keino"

Miten suomalaiset lääkärit voivat tehdä rauhantyötä ja vastustaa ydinaseita?

– Tärkeää on asian noteeraaminen, tiedon levittäminen ja sen ymmärtäminen, että ydinaseet ja kauhun tasapaino eivät tuo turvaa. Ei voi luottaa onneen vaan tarvitaan ydinaseriisuntaa.

– Lääkärit voisivat olla perustelemassa sitä, koska ydinaseiden vaikutukset ovat humanitäärisesti käsittämättömän kamalia, ja kaikkien kontaktiensa kautta välittää tietämystä siitä, että ydinsodasta ei selviä hengissä. Ehkäisy on ainoa keino.

Lue myös

Juvan mielestä on tärkeää levittää sanaa myös opiskelijoille. Hän on ollut mukana ideoimassa verkkokurssia ydinaseista lääkäriopiskelijoille. Yhteistyökumppani on haussa.

Jaettu puheenjohtajuus on vanhaa perua

Kati Juva on ollut IPPNW:n toiminnassa mukana 1980-luvulta. Hallituksen työ ja muut luottamustehtävät ovat tulleet vuosien mittaan tutuiksi.

Hän on ollut aktiivisesti mukana myös, kun IPPNW:n yleiskokous on järjestetty Suomessa 1984 ja 2006. Järjestön suomalainen järjestöjäsen on Lääkärin sosiaalinen vastuu ry.

Juuri pidetyssä IPPNW:n yleiskokouksessa rinnakkaispresidenteiksi valittiin Kati Juvan lisäksi Carlos Umaña Costa Ricasta, Olga Mironova Venäjältä ja David Onazi Nigeriasta.

Jaettu puheenjohtajuus on peruja järjestön alkuvuosilta, jolloin perustajajäseniin kuuluneet venäläinen Jevgeni Tšasov ja yhdysvaltalainen Bernard Lown jakoivat puheenjohtajuuden kahdestaan.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030