Terveydenhuolto

Suomessa todettu yksi tuhkarokkotartunta viime ja tänä vuonna

Euroopassa tuhkarokkotartunnat ovat kasvaneet hälyttävän paljon.

Ulla Toikkanen
Adobe

Tuhkarokkotartunnat kiihtyivät WHO:n Euroopan alueella viime vuoden lopussa. WHO arvioi, että tartuntojen tahti jatkuu, jollei ryhdytä nopeasti toimiin leviämisen estämiseksi.

Viime vuonna oli 42 200 tuhkarokkotapausta WHO:n Euroopan alueella . Niitä oli tammi-joulukuussa 2023 eniten Kazakstanissa, seuraavaksi tuli Azerbaidžan, kolmanneksi Venäjä, sitten Kirgisia, Turkki, Romania, Uzbekistan, Armenia, Tadžikistan ja Britannia.

– Suomessa on todettu yksi tuhkarokkotapaus vuonna 2023 ja yksi vuonna 2024, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio .

EU:n alueella tapausmäärät kasvavat hänen mukaansa todennäköisesti. Valtaosassa Euroopan maita rokotuskattavuus voisi olla nykyistä parempi.

Lue lisää: Tuhkarokkoa Tukholman risteilyllä

– Jos tartuntoja Euroopassa verrataan esimerkiksi vuosiin ennen koronapandemiaa, luvut ovat ainakin vielä pieniä. Tietenkin Euroopassa voi tulla jonkin kokoisia paikallisia epidemioita, samoin Suomessa.

Suomessa valtakunnallisesti hyvä rokotuskattavuus

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote antaa erittäin hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Yksi tai kaksi annosta MPR-rokotetta saanut voi sairastua tuhkarokkoon, mutta altistuksen täytyy silloin olla voimakas. 

Lue lisää: ECDC varoittaa tartuntatautien leviämisestä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla

Rokotetulla henkilöllä taudin oireet ovat normaalisti lievempiä, eikä vakavia jälkitauteja esiinny. Rokotettujen on raportoitu tartuttaneen tautia edelleen vain yksittäisissä tapauksissa. Suomessa lapset saavat MPR-rokotukset 12 kuukauden ja 6 vuoden iässä. 

–  Kaikkia kehotetaan varmistamaan suojansa tuhkarokkoa vastaan.

WHO varoittaa, että erityisesti lapset ovat tuhkarokkotartuntojen riskiryhmä. Euroopassa yli 1,8 miljoonalta lapselta puuttui rokotesuoja tuhkarokkoa vastaan vuosina 2020–2022.

Kontion mielestä Suomessa rokotuskattavuus  voisi olla vieläkin parempi, vaikka se on valtakunnallisesti hyvä. Ympäri maata on paikkoja, joissa rokotuskattavuus on huonompi kuin muualla. Tämänkin vuoksi pienet epidemiat saattavat olla mahdollisia.

–  Molempien rokoteannosten kattavuus pitäisi olla yli 95 prosenttia. Rokotusrekisterimme tiedot ovat tiedonsiirron puutteiden takia vajavaisia. Todellinen rokotuskattavuus on varmasti korkeampi.

Suomessa todetaan vuosittain noin 0–5 ulkomailta saatua tuhkarokkotartuntaa.

Kontion mukaan Suomessa voi esiintyä maahan tuotujen tartuntojen takia joitakin jatkotartuntoja, mutta hyvän rokotuskattavuuden takia ei laajempia epidemioita.

– Nykytiedon mukaan taudin sairastaminen antaa elinikäisen suojan ja kaksi rokoteannosta hyvän suojan. Ainakaan vielä ei ole ollut tarpeen harkita tehosteen antamista rokotetuille.

Lue lisää: Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa hyvä

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030