Terveydenhuolto

Suositus neljänsistä koronarokotuksista laajenee

Kriteerien ulkopuolelle jäävät eivät saa neljättä annosta, vaikka työskentelisivät terveydenhuollossa.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laajentaa suositustaan neljänsistä koronarokoteannoksista koskemaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita. Riskiryhmät ovat samat kuin aiemmilla rokotuskierroksilla.

Näiden kriteerien ulkopuolelle jäävät lääkärit tai muut terveydenhuollon ammattilaiset eivät saa neljättä rokoteannosta.

– Ei ole lääketieteellisesti perusteltua antaa neljänsiä rokotteita terveydenhuollon ammattilaisille tässä vaiheessa. Kolme annosta suojaa nuorempia ikäluokkia edelleen erittäin hyvin vakavalta koronan aiheuttamalta taudilta, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puhelimitse.

Tärkeänä pontimena laajentaa 4. rokotteiden suositusta on ollut yhdenvertaisuuden toteutuminen. Ikä ja perussairaudet vaikuttavat riskiin sairastua vakavaan tautiin. Sairaalahoitoisen taudin riski on 70–79 vuotiailla vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia sairastavilla, epidemiatilanteesta riippumatta, hieman suurempi kuin nyt rokotuksiin oikeutetuilla yli 80-vuotiailla, joilla ei ole vastaavia sairauksia. 

Nohynekin mukaan terveydenhuollon ammattilaisen riski sairastua vakavaan tautiin ei ole ollut Suomessa korkeampi kuin samanikäisen, samassa terveydentilassa olleen ihmisen riski. Tilanne on ollut toinen matalamman tulotason maissa, joissa suojautumiskeinot ovat olleet vajavaisia. Tällöin riski terveydenhuollossa työskenteleville on ollut selvästi suurempi.

– Meillä ei edes epidemian alkuvaiheessa tällaista havaittu.

THL on saanut yksittäisiä kysymyksiä terveydenhuollon ammattilaisilta mahdollisuudesta saada neljäs rokote. Enemmän ja äänekkäämmin on kysytty tartuntatautilain 48a pykälästä eli siitä, millainen rokotesuoja pitää olla voidakseen työskennellä terveydenhuollossa.

– Enemmän siitä on huolta kantautunut minun korviini.

Epidemiatilanne "kohtuullisen hyvä"

THL seuraa epidemiatilannetta ja on varautunut tarvittaessa muuttamaan suosituksiaan.

Lue myös

Syksyn osalta parhaillaan tehdään skenaarioita ja pohditaan rokotusjärjestyksiä kaikkien ikäryhmien osalta. Niihin vaikuttavat esimerkiksi 3. annoksen suojatehon kesto, räätälöityjen rokotteiden tulo ja syksyn epidemiologinen tilanne.

Suomessa on todettu yli miljoona rekisteröityä koronavirustapausta toukokuun loppuun mennessä. Todellinen määrä on todennäköisesti suurempi. Virusta esiintyy tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, mutta epidemiatilanne on kohtuullisen hyvä, arvioi THL:n Mika Salminen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tapausmäärien kasvusta huolimatta sairastavuus ja kuolleisuus ovat matalammalla tasolla kuin aiemmissa aalloissa. Suomessa on hyvä rokotuskattavuus: 88 prosenttia täysi-ikäisistä on saanut vähintään kaksi rokoteannosta. Lähes 62 prosenttia 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen rokoteannoksen. 

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030