Terveydenhuolto

Syöpälääke lenalidomidin hintakilpailu voi säästää kymmeniä miljoonia 

Lenalidomidi on ollut lääkekorvausmenoiltaan kymmenen suurimman lääkkeen joukossa Suomessa vuodesta 2015.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Kela kertoo, että säästöjä voi tulla vuosittain jopa 40 miljoonaa euroa, jos lenalidomidin hintakilpailu jatkuu aktiivisena. Lenalidomidi on yksi harvoja hyvin kalliista lääkkeistä, jotka ovat siirtyneet yksinmyyntioikeusajan päätyttyä viitehintajärjestelmään.

Lenalidomidi on tarkoitettu kroonisen myelooisen leukemian hoitoon. 

Lenalidomidin avohoidon lääkekustannukset olivat 42,7 miljoonaa euroa vuonna 2021. Valmisteesta maksettiin korvauksia 1 185 potilaalle.

– Hinnat ovat tosiaan alentuneet valtavasti. Nyt on tärkeää seurata, miten lenalidomidivalmisteiden hinnat kehittyvät jatkossa ja miten paljon lääkettä käytännössä vaihdetaan edullisempaan, sanoo Kelan erikoistutkija Terhi Kurko tiedotteessa .

Vastaava lääke jopa 98 prosenttia edullisempi

Markkinoille on tullut useita lenalidomidilääkkeiden valmistajia, millä on ollut merkittäviä hintavaikutuksia.

Lue myös

Eri kokoisten lenalidomidipakkausten hinnat voivat olla jopa 98 prosenttia edullisempia kuin alkuperäinen Revlimid-valmiste. Revlimid maksoi 21 kapselin pakkaukselta yksinoikeusmyyntiajan päättyessä yli 5 700 euroa, kun tarkastellaan lääkkeen aloitusvahvuutta.

– Yhteiskunnan näkökulmasta hintakilpailun vaikutus on usein lopulta jäänyt maltilliseksi. Lenalidomidi näyttää kuitenkin lupaavia merkkejä merkittävistäkin hintavaikutuksista, sanoo Kelan tutkimuksen ryhmäpäällikkö Hanna Koskinen.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030