Terveydenhuolto

Tämä kulinaristinen herkku norovirustilaston kärjessä

Elintarvikkeisiin liittyvistä epidemioista suurin osa on äyriäisten ja simpukoiden aiheuttamia.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Suurimman osan elintarvikkeisiin liittyvistä, tunnistetuista epidemioista aiheuttaa norovirus. Tyypillisimpiä epidemian välittäjäelintarvikkeina ovat äyriäiset ja simpukat. Pelkästään ostereihin liittyviä norovirusepidemioita todettiin 11 vuosina 2017–2021 osterit aiheuttivat 11 norovirusepidemiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sairastuneita näissä oli yli 110.

Kuumentamatta syötävien osterien yleisyys taudin aiheuttajana on looginen. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Noroviruksen tuhoutumiseen tarvitaan kuumennus yli 90 celsiusasteeseen kahdeksi minuutiksi.

Lue myös

Noroviruksen itämisaika vatsataudiksi on 12–48 tuntia. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia. Virus tarttuu erittäin herkästi.

Elintarvike- ja vesivälitteisten tartuntojen lisäksi norovirus voi tarttua suoraan henkilöstä toiseen, viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta tai aerosolitartuntana oksentamisen yhteydessä. 

Elintarviketyössä olevien ja norovirukseen sairastuneiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen, jotta elintarvikevälitteisiä epidemioita voitaisiin välttää.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030