Terveydenhuolto

Tartuntatautipäivärahan myöntämistä koskevat väliaikaiset muutokset päättyvät

Sen myöntämistä varten tarvitaan tammikuun alusta tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Tartuntatautipäivärahaan vaikuttavan sairausvakuutuslain väliaikaisen lainsäädännön voimassaolo päättyy 31. joulukuuta.

Tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää 1. tammikuuta 2023 alkaen taas tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää päätöstä. Sitä ei voi enää saada muun lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan kirjoittaman todistuksen perusteella.

Jos tartuntataudista johtuva työstä poissaolo ja ansionmenetys on alkanut viimeistään 31. joulukuuta 2022, tartuntatautipäivärahaa voi hakea vielä väliaikaisten säännösten mukaan. Hakemuksen liitteeksi käy julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa työskentelevän lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan laatima todistus.

Lue myös

Todistuksesta täytyy ilmetä, että koronavirustartunta on todettu laboratoriovarmistetulla PCR- tai antigeenitestillä eikä työnteko ole suositeltavaa tartunnan leviämisriskin takia. Tartuntatautipäivärahan takautuva hakuaika on silloin 6 kuukautta.

Tartuntatautipäivärahan myöntäminen edellyttää hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöstä työstä poissaolosta, eristämisestä tai karanteenista, jos tartuntataudin vuoksi työstä poissaolo tai ansionmenetys alkaa 1. tammikuuta 2023 tai sen jälkeen. Takautuva hakuaika on 2 kuukautta.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030