Terveydenhuolto

Terve Suomi: Suomalaisten lihominen aiheuttaa merkittäviä ongelmia

Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan. Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta. Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla, joista joka kolmannella on lihavuutta. Nämä tiedot käyvät ilmi THL:n Terve Suomi -tutkimuksesta .

Vyötärölihavuutta esiintyy lähes joka toisella aikuisella. Sen raja-arvona pidetään naisilla yli 90 sentin ja miehillä yli 100 sentin vyötärönympärystä.

Lihavuus ja vyötärölihavuus ovat yleistyneet 20–64-vuotiailla. Työikäisillä miehillä lihavuus on lisääntynyt kolme prosenttiyksikköä ja naisilla neljä prosenttiyksikköä vuoteen 2017 verrattuna.

Keskimittaisen miehen paino on noussut 1,6 kg ja naisen 1,8 kg.

Lue lisää: Opiskelijoiden ylipainon yleisyyden seuranta edellyttää kattavampia rekisterikirjauksia

Terve Suomi -tutkimukseen kutsuttiin laajaan terveystarkastukseen 10 000 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä. Heistä 5 800 osallistui terveystarkastukseen.

Lue lisää: Suun kautta otettavasta orforglipronista tehokas apu lihavuuteen

– Lihavuus yleistyy ja sen aiheuttamat ongelmat ovat räjähtämässä käsiin. Lihavuus aiheuttaa vuosittain miljardin lisäkustannukset terveydenhuollolle. Viimeistään nyt tarvitaan yhteiskunnan laaja-alaisia toimia väestön lihomisen pysäyttämiseksi. Tällaisia keinoja voisivat olla muun muassa elintarvikkeiden epäterveellisyyteen perustuvat verot ja markkinointirajoitukset, sanoo tutkimuksen johtaja, dosentti Annamari Lundqvist tiedotteessa .

Diabetes yli puolella miljoonalla suomalaisella

Diabetesta sairastaa naisista 10 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia. Viidesosa heistä sairastaa tautia tietämättään. 

Lue lisää: Alle 60-vuotiaiden tyypin 2 diabeteksen hoitotasapaino on keskimääräistä huonompi

Diabetesriskitestin tulosten perusteella liki 160 000 suomalaista sairastuu tyypin 2 diabetekseen seuraavien 10 vuoden aikana, jos riskitekijöihin ei puututa. 

Terve Suomi -tutkimuksessa todettiin myös, että joka toisella aikuisella on joko verenpainelääkitys tai kohonnut verenpaine. 

Lue lisää: Alentunut varvaspaine yhteydessä merkittävästi kohonneeseen sydänkuoleman riskiin

Jopa puolella verenpainelääkitystä käyttävistä verenpaineet eivät ole hoitotavoitteessa. Tilanne ei ole parantunut vuodesta 2017. Verenpaineet eivät myöskään enää laske, kuten vielä 2000-luvun alkupuolella. 

– On todennäköistä, että verenpainelääkitys aloitetaan liian pienellä annoksella ja liian myöhään, sanoo ylilääkäri Lara Lehtoranta

Yli kolme miljoonaa suomalaista sairastaa rasva-aineenvaihdunnan häiriötä. Noin neljäsosalla kolesterolilääkityksen käyttäjistä on edelleen korkeat kolesteroliarvot. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030