Terveydenhuolto

Terveysasemien kiireettömistä lääkärikäynneistä vain puolet toteutui viikossa 

Lääkärille pääsy on hidastunut muun muassa hyvinvointialueiden aloittamiseen liittyvien muutosten takia.

Sari Kosonen
Adobe /AOP

Terveysasemien kiireettömän avosairaanhoidon lääkärikäynneistä vain 49 prosenttia toteutui viikon kuluessa hoidon tarpeen arviosta keväällä 2023. Syksyllä 2022 vastaava osuus oli 60 prosenttia.

Lääkärille pääsy viikon kuluessa vaihteli alueilla 37 prosentista 57 prosenttiin keväällä 2023.

Tiedot käyvät ilmi THL:n perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tilastoista. Tilasto ei kata kaikkia avosairaanhoidon lääkärikäyntejä. Tilastoraportissa ovat mukana ne käynnit, joita on edeltänyt hoidon tarpeen arviointi. Tiedot koskevat nimenomaan hoidon tarpeen arvioinnin ja käynnin välistä aikaa.

Lue myös

– Hyvinvointialueiden aloittamisen vuoksi alueilla on toteutettu sekä hallinnollisia että tietojärjestelmien muutoksia ja niihin liittyviä koulutuksia. Nämä muutokset näkyvät myös kevään hoitoonpääsyn tilanteessa, eli lääkärille pääsy on hidastunut, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Mölläritiedotteessa.

Terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa kiireettömän hoitoonpääsyn tulee toteutua kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Aluehallintovirastot valvovat hoitoonpääsyn toteutumista.

Kaikkien aluehallintovirastojen alueilla oli yli kolme kuukautta lääkärikäyntiä odottaneita tänä keväänä. Huonoin tilanne oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030