Terveydenhuolto

THL päivitti lintuinfluenssan toimenpideohjetta

Luonnonvaraisten lintujen influenssatilanne on helpottanut tartuntavyöhykkeellä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Turkiseläinten nahkontakauden aikana nahkontaan osallistuville henkilöille THL suosittelee jatkuvaa tehostettua oireseurantaa nahkontatyön ajaksi ja kaksi viikkoa työn lopettamisen jälkeen.

Lisäksi nahkontaan osallistuville henkilöille tulisi kertoa lintuinfluenssan oireista, joita seurataan. Oireisille henkilöille suositellaan testausta. 

Tehostettua seurantaa influenssakaudella

THL suosittelee, että alueilla, joilla on todettu lintuinfluenssatartuntoja eläimillä, hengitystieinfektio-oireisilta henkilöiltä kysytään mahdollisesta altistumisesta sairaille eläimille. Suositellaan myös, että tehdään riskinarvio influenssa A- ja lintuinfluenssatestien tarpeesta. 

Kaikista influenssa A -positiivisista näytteistä suositellaan määrittämään viruksen alatyyppi alueilla, joilla on todettu lintujen tai muiden eläinten H5N1-tartuntoja tai joukkokuolemia. Muilla alueilla viruksen alatyypin määritys tehdään riskinarvion perusteella. 

Jos alatyypityksessä ei ole kausi-influenssa (H3 tai H1pdm), on tärkeää toimittaa näyte THL:ään alatyypin määrittämiseksi.

Lue myös

Ruokavirasto lakkauttaa lintuinfluenssan tartuntavyöhykkeen

Ruokavirasto purkaa samalla tartuntavyöhykkeellä noudatettavana olleet tautisuojausmääräykset. Lakkautuspäätöstä puoltaa luonnonlintujen tautitilanteen laantuminen ja jo toteutunut lintujen syysmuutto. Päätös astuu voimaan 8. marraskuuta.

Elokuusta alkaen tartuntavyöhykkeellä todettu ainoastaan neljä H5N1-tyypin lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa.

Lisäksi tartuntavyöhykkeen ulkopuolella on todettu vain yksittäisiä luonnonvaraisten lintujen tapauksia. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030