Terveydenhuolto

THL päivitti suosituksia alle 12-vuotiaiden koronarokotuksista 

THL suosittelee, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden–4 vuoden ikäisille lapsille koronarokotusta yksilölliseen harkinnan mukaan.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele koronarokotteita kaikille lapsille, mutta yksilöllisen arvion perusteella osa lapsista voi hyötyä rokotteesta.

THL suosittelee, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden–4 vuoden ikäisille lapsille koronarokotusta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tämänikäiset lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perusrokotussarjasta.

Pienten lasten laajamittaiset koronarokotukset eivät ole nykyisessä epidemiatilanteessa kuitenkaan tarpeellisia.

– Kunnat ja ensi vuoden alusta hyvinvointialueet vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Oman lapsen rokottamisesta voi keskustella lasta hoitavan lääkärin kanssa tai esimerkiksi neuvolassa, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkkutiedotteessa.

Uusi suositus 5–11-vuotiaille

Ne 5–11-vuotiaat, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä rokotusten perussarjasta yksilölliseen harkintaan perustuen. Näin kertoo uusi suositus.

Muille 5–11-vuotiaille THL ei enää suosittele lääketieteellisin perustein koronarokotuksia tarjottavaksi. Heidän rokotuksiaan ei tarvitse kuitenkaan heti keskeyttää. THL suosittelee, että etenkin jo aloitetut rokotussarjat voi täydentää loppuun saakka.

Lue myös

Ryhmille, joille rokotteita suositellaan, hyödyt rokottamisesta ovat suuremmat kuin rokottamiseen mahdollisesti liittyvät haitat.

– Terveille 5–11-vuotiaille lapsille ei enää jatkossa suositella tarjoamaan rokotuksia, koska heillä vakavan koronataudin riski on hyvin pieni. Tähän vaikuttavat tällä hetkellä kiertävät varianttivirukset sekä aiempien koronavirustartuntojen sekä jo saatujen rokoteannosten tuoma suoja, seanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

12–17-vuotiaiden koronasuositukset säilyvät ennallaan. THL suosittaa 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille kolmea koronarokoteannosta. Muille 12–17-vuotiaille suositellaan kahta koronarokoteannosta.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030