Terveydenhuolto

THL: Sairaalapotilaiden ravitsemustilan arvioinnissa on puutteita

Uudistettu suositus ohjaa potilaille tarjottavan ruoan laatua.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Uudistettu potilaiden ravitsemushoitosuositus sisältää vähimmäisvaatimukset sairaaloissa ja hoito- ja kuntoutuslaitoksissa tarjottavan ruoan laadusta. Se myös kuvaa, miten ravitsemusta tulee hoitaa eri sairauksissa.

Suosituksen ovat tehneet Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhdessä laajan ravitsemushoidon asiantuntijatyöryhmän kanssa.

THL peräänkuuluttaa, että Suomessa tulisi parantaa potilaiden ravitsemustilan arviointia.

Vajaaravitsemus on riski kaikille sairaalapotilaille. Erityisesti sitä esiintyy muun muassa pitkäaikaissairailla, leikkauksiin valmistautuvilla, syöpäpotilailla sekä vakavista infektioista ja traumoista toipuvilla.

– Potilaan ravitsemustila ja vajaaravitsemusriski tulisi arvioida aina hoitoon tullessa, oli varsinainen hoitoon hakeutumisen syy mikä hyvänsä. Tällä hetkellä tämä toteutuu liian harvoin, sanoo suosituksen laatineen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta tiedotteessa.

Vajaaravitsemus lisää komplikaatioiden riskiä ja hidastaa toipumista. Sen sijaan hyvä ravitsemushoito edistää muun hoidon tehoa ja vaikuttavuutta. Se voi myös vähentää tarvetta lääkehoidolle ja erityistason hoidon kestoa.

Lue myös

Mukana kasvisruokavaliot

Suositus perustuu kansainvälisiin ravitsemushoidon suosituksiin, kliinisen ravitsemustieteen ja lääketieteen tutkimustietoon, hyviin hoitokäytäntöihin sekä kansallisiin Käypä hoito -suosituksiin.

Perusvalikoimaan on lisätty kasvisruokavaliot lihaa sisältävän ruokavalion rinnalle.

Suositus koskee kaikenikäisiä potilaita. Se on tarkoitettu ohjaamaan sairaaloiden, hoito- ja kuntoutuslaitosten ravitsemushoidon suunnittelua ja toteuttamista sekä ruokapalvelujen järjestämistä, elintarvikehankintoja ja kilpailuttamista.

– Suositus tulee ottaa käyttöön kaikilla hyvinvointialueilla ja huolehtia, että jokainen potilaiden ravitsemushoitoon osallistuva tuntee sen sisällön ja käyttää sitä työssään, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tiedotteessa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030