Terveydenhuolto

THL: Voimakkaasti immuunipuutteisten tehosterokotuksista päättää jatkossa hoitava lääkäri

Koko väestön osalta koronarokotusten tehostekierrokselle ei ole tarvetta keväällä.

Tiiamari Pennanen
JUSSI HELTTUNEN

Koronarokotusten väestöpohjaiselle tehosteannoskierrokselle ei ole tarvetta keväällä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Rokotusten tuoma suoja vakavaa tautia vastaan on väestössä hyvä.

Voimakkaasti immuunipuutteisten tarpeen lisätehosteannoksille arvioi jatkossa hoitava lääkäri yksilöllisen harkinnan perusteella. Suositus koskee yli 12-vuotiaita.

THL ei anna erillistä ohjetta heidän tehosteannostensa määrästä tai aikataulusta.

– Oma hoitava lääkäri voi arvioida potilaan rokotussuojan tehostamisen tarpeen, immuunivasteen, sairastumisriskin, muut suojautumiskeinot ja aikataulutuksen suhteessa muuhun hoitoon, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen tiedotteessa.

Voimakkaasti immuunipuutteisia ovat esimerkiksi henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa tai ovat saaneet solunsalpaajahoitoa vuoden sisällä sekä elinsiirtopotilaat.

Kaikenikäisillä voimakkaasti immuunipuutteisilla perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositeltiin syystalvella tehosteannosta.

Rokotevalmisteiden myyntiluvissa tehosteannosten vähimmäisaikaväli on kolme kuukautta. 

Uusi kohdennettu tehostekierros mahdollisesti syksyllä

THL:n mukaan epidemiatilanne on Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. Potilasmäärät ovat laskeneet huomattavasti erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Myös koronasta johtuvia kuolemia todetaan vähemmän.

Keväällä ei ole odotettavissa samankaltaisia epidemia-aaltoja kuin viime vuonna.

Lue myös

Terveiden alle 65-vuotiaiden osalta suositellut kolme rokoteannosta, tai kaksi annosta ja sairastettu tauti, antavat erittäin hyvän ja pitkäaikaisen suojan vakavaa tautia vastaan.

Kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville THL suosittelitehosteannosta syystalvella. Uusi tehosteannos keväällä ei antaisi heille merkittävää lisähyötyä vakavan koronataudin ehkäisyssä.

Uutta kohdennettua tehosteannoskierrosta harkitaan ensi syksyksi. THL seuraa koronaepidemian kehittymistä ja muuttaa tarvittaessa suosituksiaan.

Suomen nykyisen koronarokotusstrategian mukaisesti koronarokotuksia tarjotaan lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein. Tärkeimpänä tavoitteena on vakavan taudin ja koronakuolemien estäminen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030