Medisiinari

”Todistusvalinta on hyvä väylä lääkikseen”

Saga Soininen on ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Hän menee kesätöihin osastonsihteeriksi psykiatrian yksikköön.

Heli Väyrynen
Teija Soini
– Laudatureita pitää olla jonkin verran, että pääsee sisään. Minulla niitä oli kolme, Saga Soininen kertoo.

Mistä medisiinarit puhuvat juuri nyt kahvipöydissä, Saga Soininen?

– Menossa olevat kurssit puhututtavat. Suoritamme biokemian kokonaisuutta, joka on Oulussa laaja. Se on ollut työläs. Täytyy pitää itse huolta, ettei tipu tahdista.

Myös kesätyöt ja niiden haku ovat nyt pinnalla keskusteluissa.

Miten kesätöitä on löytynyt teille, jotka ette vielä pääse lääkärin tehtäviin?

– Moni on hakenut terveydenhuoltoalalle. Paikkoja on löytynyt vaihtelevasti ja usein myös muilta aloilta.

Itse menen kahdeksi kuukaudeksi osastonsihteeriksi psykiatrialle Helsinkiin. Olin samassa paikassa viime kesänä. Ehdin myös lomailla ennen töiden alkua.

Mitä mieltä olet lääkiksen valintamenettelystä?

– Pääsin todistusvalinnalla, mutta kyllä se töitä vaati. Kirjoitin ylioppilaaksi 2021, ja kävin sen jälkeen uusimassa kirjoitusten arvosanoja.

Kannatan todistusvalintaa. Väylä on hyvä olla olemassa. Se palkitsee niitä, jotka ovat lukiossa panostaneet opiskeluun, vaikka se lisääkin painetta. Kun aloitin lukion, piti heti keskittyä valitsemaan ne aineet, joista saa todistusvalinnassa mahdollisimman paljon pisteitä.

Itselläni tämä väylä oli parempi kuin pääsykoe. Laudatureita pitää olla jonkin verran, että pääsee sisään. Minulla niitä oli kolme.

Miltä opinnot ovat vaikuttaneet?

– Koen, että ne ovat sujuneet hyvin ja olen oikealla alalla. Tykkään!

Oma juttunsa on ollut totutella uuteen kotikaupunkiin, sillä olen kotoisin pääkaupunkiseudulta. Nyt keväällä Oulu on tuntunut enemmän kodilta ja olen viihtynyt hyvin. Ihmiset ovat tosi ystävällisiä.

Mikä on yllättänyt eniten?

– Työmäärä verrattuna lukioon yllätti aluksi. Siihen on jo tottunut, ja olen löytänyt omat opiskelukeinoni.

Mitä sanot opetuksen resursseista ja ryhmäkoista?

– Opiskelu on preklinikassa vielä luentopainotteista, eikä pienryhmäopetuksesta ole kokemusta, joten en osaa arvioida resursseja.

Melkein kaikki luennot toteutetaan hybridimallilla. Saa olla etänä tai läsnä. Tämä on tuonut vapautta. Kun olen ollut käymässä perheen luona pääkaupunkiseudulla, olen voinut katsoa luennot etänä.

Joko tiedät, mikä lääkäri sinusta tulee?

– Mitä enemmän oppii lääketieteestä, sitä enemmän löytyy mielenkiintoisia asioita. Olen kiinnostunut liikuntalääketieteestä, mutta pitää vielä vähän tutkia, mihin lähtisi suuntautumaan.

Lue lisää: ”Yksi puuduttaa, toinen poistaa, kolmas ompelee”

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030