Toimeentulotuen saajat käyttävät julkisia terveyspalveluita muita yleisemmin
Tutkimuksessa hyödynnettiin Helsingin ja Oulun aikuisväestöä koskevia rekisteriaineistoja.
Oululaiset toimeentulotuen saajat käyttivät selvästi muuta väestöä yleisemmin eri julkisia terveyspalveluita, mutta harvemmin yksityisiä palveluita ja työterveyspalveluita.
Kun eri sektoreiden palveluita tarkastellaan kokonaisuutena, erot ovat huomattavasti pienempiä. Näin kertoo Kela tutkimuksessaan . Siinä hyödynnettiin Helsingin ja Oulun aikuisväestöä koskevia rekisteriaineistoja.
– Erot julkisten, yksityisten ja työterveyspalveluiden käytössä kertovat siitä, että suomalaisen terveyspalvelujärjestelmän eri sektorit ovat jossain määrin eriytyneet palvelemaan eri väestöryhmiä, toteaa Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren tiedotteessa .
Myös julkisen sektorin sisällä oli huomattavia eroja siinä, kuinka toimeentulotuen saajat ja verrokkiryhmä käyttivät eri terveyspalveluita. Erot olivat pieniä esimerkiksi julkisen avoterveydenhuollon vastaanottokäynneissä ja erikoissairaanhoidon käynneissä.
Suurin ero julkisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden käytössä
Julkisia mielenterveys- ja päihdepalveluita oli käyttänyt lähes kolmannes oululaisista toimeentulotuen saajista, mutta vain viisi prosenttia verrokeista.
Toimeentulotuen saajilla oli muita suurempi todennäköisyys ostaa sairausvakuutuksesta korvattavia reseptilääkkeitä sekä saada Kelan maksamia lääkekorvauksia, matkakorvauksia, sairauspäivärahoja tai kuntoutusrahoja.
– Toimeentulotuen saajat sairastavat keskimäärin enemmän kuin muu väestö, mikä selittää lääkeostoja ja matkoja. Toimeentulotuen saajille myös voidaan korvata täysimääräisesti tarpeelliset reseptilääkkeet. Toisaalta esimerkiksi suuret lääkekustannukset tai pienet sairauspäivärahat voivat johtaa toimeentulotuen saamiseen. Vaikutuksia on siis ikään kuin kahteen suuntaan, sanoo Blomgren.
Vastuu perustoimeentulotuen järjestämisestä siirrettiin kunnilta Kelalle vuonna 2017. Helsinkiläisiä koskevaa aineistoa hyödyntäneen analyysin mukaan yhteys toimeentulotuen ja terveysperusteisten etuuksien välillä vahvistui siirron jälkeen.