Terveydenhuolto

Tuberkuloosi.fi-sivusto täytti kymmenen vuotta

11-kielinen sivusto tarjoaa tietoa tuberkuloosista terveydenhuollon ammattisille ja väestölle.

Anne Seppänen
Adobe

Eipä arvannut infektiolääkäri Kirsi Valve , millainen tuberkuloosista kertova tietopankki internetiin vielä rakentuisi, kun hän kysäisi maahanmuuttajanuorilta, mistä nämä hakisivat tietoa tuberkuloosista, jos sitä tarvitsisivat.

– No tietysti tuberkuloosi.fi-sivustolta netistä, vastasivat nuoret.

Tuollaista sivustoa ei tuolloin vielä ollut. Tästä on nyt toistakymmentä vuotta aikaa, ja tuberkuloosi.fi -sivusto viettää kymmenvuotisjuhliaan.

Sivustolla on tarjolla laaja ja monipuolinen tietopankki tuberkuloosista 11 kielellä.

– Tarkoitus on tarjota luotettavaa tietoa tuberkuloosista väestölle ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tiedon avulla hälvennetään pelkoja ja stigmaa, joka pahimmillaan estää tutkimuksiin hakeutumista, kertoo alusta saakka sivuston tuottajana toiminut Valve.

Tietoa tuberkuloosista tarvitaan

Kaikki sai alkunsa, kun Tampereen yliopistollisen sairaalan tuberkuloosiasiantuntijat kohtasivat kaksi erillistä tuberkuloosiepidemiaa vuoden 2010 tienoilla. He totesivat, että sekä ammattilaisten että tavallisten kansalaisten tietämys tuberkuloosista on heikkoa.

Lue lisää: Lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi yleistyi Suomessa

Toisessa näistä epidemioista, Pirkkalan epidemiassa, tartunnan lähde ehti olla tartuttava 1,5 vuotta, ennen kuin hänet saatiin ohjattua tutkimuksiin. Pitkittynyttä yskää ei ollut osattu epäillä tuberkuloosiksi, eikä keuhkokuvaa ollut otettu.

– Meille tuli vahva ajatus, että tietoisuutta täytyy lisätä, Valve kertoo.

Kirsi Valve

Taysin tuberkuloosiasiantuntijat tekivät tietoisuutta lisäävän kampanjan. Siihen kuului myös opetusvideoita, joissa esiintyi sekä kantasuomalaisia nuoria että maahanmuuttajanuoria. Videot ovat edelleen nähtävissä tuberkuloosi.fi-sivustolla.

Idea sivustosta tuli näillä videoilla esiintyviltä nuorilta.

Suosittu myös ulkomailla

Sivusto rakennettiin Filha ry:n ja Hengitysliitto ry:n taustatuella, ja sitä ylläpidetään Filhan siipien suojissa.

– Aloitimme hyvin minimaalisesti, ja ensimmäinen apuraha, jonka saimme Tampereen tuberkuloosisäätiöltä, oli 3000 euroa, Valve muistelee.

Sen jälkeen työtä on jatkettu pienten apurahojen turvin ja laajennettu sivustoa vähitellen.

Tällä hetkellä sivustolla on kieliversiot 11 kielestä ja siellä vieraillaan paitsi kotimaasta, myös laajalti eri puolilta maailmaa. Eniten käyntejä on arabian-, englannin- ja venäjänkielisillä sivuilla.

Viimeisin kieliversio on ukrainankielinen.

Valven tietojen mukaan vastaavaa laajaa tuberkuloosi-tietopankkia ei ole muualla. Sen takia se vetää kävijöitä kansainvälisesti.

Suomen- ja ruotsinkieliset versiot ovat identtiset, muut kieliversiot ovat suppeampia.

Tuberkuloosi on yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista, mutta Suomessa se on harvinainen. Viime vuonna tapauksia oli 178.

– Kasvavana riskiryhmänä ovat maahanmuuttajat suuren tautitaakan maista, Valve kertoo

Viime vuonna ensimmäistä kertaa yli puolet todetuista tuberkuloositapauksista oli ulkomaalaistaustaisilla. Tilanne on ollut sama muissa Pohjoismaissa jo pitempään. Niissä tautitapauksista 80­­–90 prosenttia on todettu ulkomaalaistaustaisilla.

Lue lisää: Tuberkuloosin toimintamalli tukee sote-työntekijöiden seulontaa

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030