Terveydenhuolto

Tulevaisuuden sote-keskus: toimintamalleja pitää vakiinnuttaa

Uusia ratkaisuja ovat moniammatillinen tiimityö, asiakkuuksien segmentointi, vastuutyöntekijämalli ja palveluohjaus sekä digitaaliset asiointivälineet ja etävastaanotot.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Viikossa kiireettömälle lääkärikäynnille hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen on vuoden 2020 syksystä lähtien päässyt noin 60–70 prosenttia asiakkaista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden tuloksia. Arvioinnissa hyödynnettiin THL:n tilastotietokantoja pääasiassa vuodelta 2021. Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytietoja seurattiin huhtikuuhun 2022 asti.

Tilanne kiireettömien lääkärikäyntien suhteen tuntuu jumittuneen, mikä voi johtua esimerkiksi lääkäripulasta, pandemian alun jälkeisestä kysynnän kasvusta ja aikansa eläneistä toimintatavoista, arvioi THL. Pelkällä lääkärien määrän lisäämisellä saatavuushaastetta ei sen mukaan ratkaista. Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmassa tähdätään vanhentuneiden toimintapojen uudistamiseen.

Uudenlaisia ratkaisuja ovat vastaanottojen moniammatillinen tiimityö, asiakkuuksien segmentointi, vastuutyöntekijämalli ja palveluohjaus sekä digitaaliset asiointivälineet ja etävastaanotot. Ne ovat kuitenkin ehtineet parantaa tilannetta vain yksittäisissä terveyskeskuksissa. 

Kehittämistyön tulokset eivät vielä näy merkittävästi THL:n seurantamittareissa, koska uudet toimintamallit eivät ole käytössä hyvinvointialueilla tarpeeksi laajalti.

Etäasiointien osuus laski

Eniten pandemia on vaikuttanut suun terveydenhuoltoon siten, että pandemian alussa tarjontaa supistettiin ja samalla kysyntä väheni. Hoidon jatkuvuus on heikentynyt vuosina 2018–2021 sekä lääkäri- että hoitajakäyntien osalta.

Etäasioinnin osuus kasvoi kaikista perusterveydenhuollon avohoidon käynneistä voimakkaasti ensimmäisenä pandemiavuonna 2020. Vuonna 2021 etäasiointien osuus laski lähes pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Lue myös

– Vuosi 2023, jolloin uudet hyvinvointialueet aloittavat, on ratkaiseva. Kehitetyt uudet toimintamallit ja ratkaisut pitää vakiinnuttaa käytäntöön laajamittaisesti, ja toivottavasti kehittämistyön tulokset alkavat pikkuhiljaa näkyä ohjelman hyötytavoitteiden suuntaisesti. Tämä edellyttää Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeiden ja hyvinvointialueiden johdon tiivistä yhteistyötä ja suunnittelua, toteaa tiedotteessa johtava asiantuntija Juha Koivisto , joka vastaa kansallisen arvioinnin koordinaatiosta. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030