Terveydenhuolto

Tyksissä peruttu joitakin leikkauksia JHL:n lakon vuoksi

Välinehuoltajien, osastonsihteerien ja siivoojien lakko sai sairaalat nilkuttamaan.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Lakkokevät vaikuttaa edelleen sairaaloiden toimintaan eri puolilla Suomea.

Turun yliopistollisessa sairaalassa on jouduttu perumaan yksittäisiä leikkauksia JHL:n eilen alkaneen ja viikon kestävän lakon seurauksena. Perumisten taustalla on, ettei esimerkiksi välinehuolto toimi lakon vuoksi normaalisti.

– Monet asiat käyvät hitaammin tai joudumme siirtämään tiettyjä asioita eteenpäin, kertoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä. 

Myös paljon osastonsihteereitä on mukana työtaistelussa.

Potilaiden hoitoon lakko vaikuttaa vähemmän kuin Tehyn lakko muutamia viikkoja sitten. 

– Tämä ei tarkoita sitä, etteikö lakko vaikeuttaisi sairaalatoimintaa hyvinkin paljon. Voi sanoa, että nilkutamme eteenpäin. Kaikkia meitä sairaalassa tarvitaan. Kuitenkin järjestöt ovat toimineet varsin vastuullisesti, Pietilä sanoo.

Siivouskohteita joudutaan Tyksissä priorisoimaan merkittävästi. Ensisijaisesti huolehditaan potilastilojen ylläpidosta. Sairaalan aula- ja muiden yleisten tilojen siistimisessä on näkyviä viiveitä.

Potilaiden ruokailu turvataan ja lääkehuolto toimii tavalliseen tapaan.

Eniten vaikutuksia laitos- ja välinehuollon kautta

Keski-Suomen Sairaala Novassa lakko vaikuttaa erityisesti leikkaustoimintaan, välinehuoltoon, osastonsihteeripalveluihin, puhtauspalveluihin, potilasruokailuun, postin käsittelyyn ja sisäiseen kuljetukseen. Leikkaustoimintaa saatetaan joutua supistamaan.

Kuopion yliopistollinen sairaala kertoo, että suurimmat vaikutukset sairaalan toimintaan syntyvät laitos- ja välinehuollon kautta. Kiireellinen hoito ja päivystykselliset leikkaustoimenpiteet pystyttäneen järjestämään liki normaalisti. Osa kiireettömästä hoidosta joudutaan siirtämään. Lakon välillisiä vaikutuksia voi tulla koulujen ja päiväkotien sulkemisista, joista voi aiheutua poissaoloja Kysin henkilökunnalle.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa JHL:n lakolla voi olla vaikutusta hoitoon tai potilaille tehtäviin tutkimuksiin.

Lue myös

– Olemme JHL:n kanssa yhteistyössä määritelleet lakon ulkopuoliset työt. Nämä ovat toimintoja, joiden jatkuvuus taataan lakosta huolimatta. Esimerkiksi potilaan hoidon kannalta kriittiset näytteet analysoidaan kiireellisinä ja tarvittavat lääkkeet valmistetaan normaalisti, toteaa vs. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelainen tiedotteessa .

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä lakko vaikuttaa tukipalveluihin niin, että potilaspalveluissa sekä kunnille ja yhteistyökumppaneille tuotetuissa palveluissa voi olla ruuhkaa ja viivettä. Etenkin tämä voi näkyä puhelin- ja aulapalveluissa.

Hus tiedottaa , että Tehyn ja Superin ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ja lakon vuoksi yksittäisiä aikoja kiireettömään hoitoon saatetaan joutua perumaan.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030