Terveydenhuolto

Unesta tingitään helposti

Stressi, some ja suoratoisto ovat suurimpia uhkia.

Sari Kosonen
Adobe

Kansallisen aivoterveysohjelman teettämässä kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten unitottumuksia sekä nukkumiseen vaikuttavia tekijöitä. Kyselyn perusteella unen määrää ja laatua arvostetaan, mutta toisaalta siitä ollaan valmiita tinkimään.

Kaksi kolmesta (69 %) suomalaisesta kokee nukkuvansa tarpeeksi. 80 % vastanneista oli valmis joustamaan unestaan vähintään silloin tällöin.

Kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista (61 %) nukahtaa arkisin klo 22–00. Suomalaisille olisi luontevinta herätä klo 7–9 (59 %), mutta arkisin herätyskellot tuppaavat pirisemään jo tätä aiemmin.

Kyselyyn vastanneista suurempi osa koki olevansa ennemmin ilta- kuin aamuvirkkuja (61 %). Tieteellisten tutkimusten mukaan iltavirkkuja on todellisuudessa noin 10 % väestöstä.

– Tämä osoittaa sen trendin, että illoistamme on tullut yhä aktiivisempaa aikaa, luoden uhkan ei pelkästään sopivalle nukkumaanmenoajalle, mutta myös hyvälle unen laadulle, unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto sanoo tiedotteessa .

Stressi, jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja suoratoistopalveluiden kuluttaminen myöhäiseen aikaan vaikuttavat merkittävästi suomalaisten nukkumistottumuksiin. Ne voivat johtaa univajeeseen sekä sen mukanaan tuomiin terveysongelmiin. Unen riittämättömyyden kokemus korostuu erityisesti 35–54-vuotiailla, työelämässä olevilla ja lapsitalouksissa​.

– Riittävä uni on hyvinvoinnin lähtökohta. Jos nukkumaanmenoaika venyy myöhään iltaan ja aamuisin pitää herätä töihin tai kouluun, jää uniaika helposti liian lyhyeksi. Riittämätön uni aiheuttaa välittömästi paitsi väsymystä myös ärtymystä ja siitä johtuvia haittoja. Lisäksi jatkuvan univelan nostama verenpaine rasittaa sydäntä ja verisuonia, toteaa unitutkija, tutkimusprofessori Timo Partonen .

Unenpuute aiheuttaa myös huolta kansalaisissa – useampi kuin joka kolmas suomalainen (36 %) kokee stressiä omista yöunistaan. Erityisesti nuoret aikuiset ja opiskelijat kokevat nukkumisestaan stressiä.

Kansallinen unitutkimus on osa Aivoliiton kumppaniensa kanssa koordinoimaa kansallisen aivoterveysohjelman toimeenpanoa. 

Lue lisää: Nukkumalla pitempään voi laihtua

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030