Uusi jättihanke kokoaa työkaluja Alzheimerin taudin sujuvampaan hoitoon
Viisivuotisen EU-hankkeen rahoitus on yli 30 miljoonaa euroa, Suomesta mukana on Itä-Suomen yliopisto.
Hiljattain on käynnistynyt laaja EU-hanke, joka kokoaa uudelle verkkoalustalle tutkittuja työkaluja Alzheimerin taudin tunnistamiseen, diagnostiikkaan sekä yksilölliseen hoitoon ja ehkäisyyn.
Keskeinen tavoite on sujuvoittaa hoitopolkua ja täsmälääketieteen ratkaisujen käyttöä potilaiden hoidossa.
Viisivuotisen hankkeen nimi on AD-RIDDLE (Real-World Implementation, Deployment, and Validation of Early Detection Tools and Lifestyle Enhancement).
Suomesta mukana on Itä-Suomen yliopisto, jonka aivotutkimusyksikkö vastaa algoritmien kehittämisestä varhaisen vaiheen Alzheimerin taudin tai sairastumisriskin tunnistamiseen.
Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä tautimekanismeista, taudin etenemiseen vaikuttavista tekijöistä ja taudin ehkäisystä.
Verkkoalustaan on määrä koota perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja kansalaisten käyttöön soveltuva työkalupakki, jonka toimivuudesta kootaan hankkeessa tosielämän näyttöä.
– Viimeaikaisissa tutkimuksissa monimuotoiset elintapaohjelmat on osoitettu tehokkaiksi Alzheimerin taudin ehkäisyssä. Näköpiirissä on myös uusia, tautimekanismeihin vaikuttavia lääkkeitä. Nyt on mahdollisuuksia todellisiin edistysaskeliin, joille AD-RIDDLE-hanke tarjoaa ennennäkemättömät puitteet yli sektorirajojen, sanoo hankkeen johtaja, professori Miia Kivipelto tiedotteessa .
Hankkeessa on 24 partneria
Monitieteiseen hankkeeseen osallistuu yliopistojen, terveydenhuollon, lääke- ja diagnostiikka-alan yritysten, sääntelyviranomaisten ja potilasjärjestöjen edustajia. Hankkeessa on 24 partneria.
Se saa rahoitusta Innovative Health Initiative (IHI)-kumppanuusohjelmasta. EU-rahoitus on 12,1 miljoonaa euroa, yrityskumppaneiden 16,4 miljoonaa euroa. Hanketta rahoittaa myös brittiläinen UK Research and Innovation 2,4 miljoonalla eurolla.
Euroopassa noin seitsemän miljoonaa ihmistä sairastaa Alzheimerin tautia. Määrän on ennakoitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.