Uusi kansainvälinen arviointimalli muuttaa aivovammojen diagnostiikkaa
Nykyinen luokittelu on tiedetty pitkään riittämättömäksi.
Tapaturman aiheuttamia aivovammoja on pitkään luokiteltu kolmiportaisesti, yli 50 vuotta vanhan, arviointiasteikon perusteella lieviin, keskivaikeisiin ja vaikeisiin vammoihin. Tämä kolmiportainen luokittelu on kauan tiedetty riittämättömäksi, minkä vuoksi asiantuntijat ovat kehittäneet uuden lähestymistavan erityisesti alkuvaiheen arviointiin, kerrotaan Aivovammaliitto ry:n julkaisemassa artikkelissa.
Nyt käyttöön otettava moderni, nelipilarinen arviointikehys huomioi vammautuneen ihmisen oireiden lisäksi verestä mitattavat merkkiaineet, tietokone- ja/tai magneettikuvantamisen tulokset sekä yksilölliset tekijät, kuten vamman syntytavan ja tiedon muista sairauksista. Uudistuksen uskotaan parantavan aivovammapotilaiden hoitoa, ehkäisevän vääriä diagnooseja ja ohjaavan tutkimusta tehokkaammin. Sen odotetaan parantavan diagnoosien tarkkuutta sekä varmistavan potilaille paremmin kohdennetun hoidon ja seurannan.
Kehitystyössä mukana suomalaisia
Vuonna 2022 Yhdysvaltojen kansallinen terveysinstituutti ja neurologisten sairauksien tutkimusinstituutti aloittivat kansainvälisen hankkeen, jonka tavoitteena oli kehittää aiempaa tarkempi ja moniulotteisempi tapa aivovamman alkuvaiheen arviointiin. Kehitystyöhön on osallistunut 94 asiantuntijaa 14 eri maasta. Suomesta mukana olivat professori Olli Tenovuo ja apulaisprofessori Jussi Posti .
Aiemmin tajunnan tason perusteella tehty arvio on pitkälti määrännyt, millaista hoitoa potilas saa ensiavussa ja sen jälkeen. Vaikeimmissa tapauksissa se on myös vaikuttanut lääkärien omaisille antamiin suosituksiin esimerkiksi elintoimintoja tukevien hoitojen poistamisesta. Kuitenkin lääkärit ovat pitkään tiedostaneet, että asteikko ei kerro koko totuutta.
– On potilaita, joilla diagnosoidaan aivotärähdys ja joiden oireet sivuutetaan, eikä heille järjestetä seurantaa, koska kyseessä on "vain" aivotärähdys. He saattavat kuitenkin kärsiä pysyvästi toimintakykyä ja elämänlaatua heikentävistä oireista, kertoo neurotraumatologian emeritusprofessori Olli Tenovuo Turun yliopistollisesta sairaalasta ja Turun yliopistosta.
– Toisaalta on potilaita, joilla on todettu vaikea aivovamma ja joiden perhettä on kehotettu harkitsemaan elintoimintoja ylläpitävän hoidon lopettamista, mutta jotka ovat myöhemmin kyenneet elämään täysipainoista elämää, Tenovuo jatkaa.
Suomessa aivovammat aiheuttavat vuosittain arviolta noin tuhat kuolemaa ja noin 8 500:lle pysyvää toimintakyvyn heikkenemistä. Yleisimmät aivovammojen aiheuttajat ovat kaatumiset, putoamiset, liikenneonnettomuudet ja pahoinpitelyt.