Terveydenhuolto

Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia voidaan rokottaa

Muutos perustuu THL:n suositukseen.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Koronarokotuksia voidaan vastedes tarjota kuusi kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille sosiaali- ja terveysministeriön mukaan. Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksen 19. tammikuuta. Tähän asti alaikäraja on ollut viisi vuotta.

Euroopan lääkevirasto (Ema) suositti taannoin, että mRNA-rokotteiden antaminen yli kuusi kuukautta vanhoille lapsille hyväksytään. Euroopan komissio hyväksyi rokotteiden myyntilupien laajennuksen. Suomeen on hankittu rokotevalmistetta, joka soveltuu tälle ikäryhmälle. 

Lue myös

Koronarokotteet turvallisia yli kuuden kuukauden ikäisille 

THL suosittelee, että koronarokotuksia tarjotaan yksilölliseen harkintaan perustuen 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. Suositus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) lausuntoon sekä Krarin alatyöryhmän taustaselvityksiin ja kannanottoihin.

Koronarokotteet on todettu turvallisiksi yli kuuden kuukauden ikäisille lapsille. Vakavia haittavaikutuksia ei ole todettu. Rokotteen aiheuttamat haittavaikutukset ovat olleet pääasiassa lieviä paikallisoireita tai kohtalaisia ja ohimeneviä kuume- ja väsymysreaktioita. 

Kliinistä tietoa 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisten lasten rokotteista on kuitenkin kertynyt vasta rajallisesti, ja tutkittua tietoa tarvitaan lisää.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030