Terveydenhuolto

Valvira ei voi viedä ammattioikeuksia toisessa maassa rikoksista tuomitulta

Ruotsissa ammattioikeutensa menettäneiden lääkärien työskentely Suomessa on herättänyt kritiikkiä.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Suomen lainsäädäntö ei anna Valviralle mahdollisuutta puuttua toisessa maassa rikoksista tuomittujen ja siellä ammattioikeutensa menettäneiden lääkärien työskentelyyn Suomessa, huomauttaa Valvira tiedotteessaan .

Ruotsissa tehdyistä rikoksista tuomittujen ja siellä ammattioikeutensa menettäneiden lääkärien työskentely Suomessa on herättänyt kritiikkiä, koska Valvira ei ole puuttunut heidän ammatinharjoittamisoikeuksiinsa.

Valvira kertoo suhtautuvansa tapauksiin vakavasti, mutta se ei voi puuttua ammatinharjoittamisoikeuksiin, jos lääkärin työskentely ja toiminta eivät Suomessa Valviran tekemien selvitysten perusteella vaaranna asiakas- tai potilasturvallisuutta.

Rikokseen syyllistyminen toisessa maassa voi kuitenkin olla peruste aloittaa valvonta.

Lue myös

Valvira tietää kyllä

Valviran tiedossa on useita Ruotsissa tehdyn rikoksen vuoksi ammattioikeutensa menettäneitä lääkäreitä, joiden ammatinharjoittamisoikeus on Suomessa voimassa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä on usein ammattioikeus voimassa samaan aikaan useassa maassa.

Valvirassa ollaan johtaja Helena Mönttisen mukaan tyytyväisiä siihen, että hallitusohjelmassa on kirjaus ammattihenkilölakien kokonaisuudistuksesta. Siellä toivotaan, että tulevaisuudessa ammattioikeuksiin voitaisiin puuttua sen perusteella, että ammattihenkilö on syyllistynyt rikokseen vapaa-ajallaan.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030