Terveydenhuolto

Valvira: Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy lain mukaiseksi

Määräys annettiin 14 hyvinvointialueelle ja Hus-yhtymälle.

Ulla Toikkanen
JUSSI HELTTUNEN

Valvira määrää neljätoista hyvinvointialuetta ja Hus-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025.

Niiden täytyy antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä ja ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Määräyksen saivat Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi.

Lue lisää: Erikoissairaanhoitoa odottavien määrä pieneni syksyllä

Lisäksi Valvira kehottaa Etelä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueita järjestämään kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn alueellaan lainmukaiseksi mahdollisimman nopeasti. Niiden tulee antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Valvonnat aloitettiin heinäkuussa 2023. Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu. 

Lue lisää: Erikoislääkäriyhdistys huolissaan erikoissairaanhoidon toimintakyvystä

Omavalvontaa on tehty

Sote-valvontalain mukaan hyvinvointialueiden tekemä omavalvonta on ensisijaisin valvontamuoto, jota myös on tehty.

Valvottavilta saatujen selvitysten mukaan tilannetta on pyritty korjaamaan esimerkiksi kehittämällä toimintaa, rekrytoimalla ja vuokraamalla henkilöstöä, lisä- ja ylitöillä, käyttämällä ostopalveluita ja palveluseteleitä, vuokraamalla toimitiloja sekä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa. 

Haasteena on kuitenkin ollut paheneva henkilöstöpula, riittämätön rahoitus, väestön vanheneminen ja yleinen kiireettömän erikoissairaanhoidon tarpeen kasvu. Myös koronapandemian vaikutukset ovat edelleen jatkuneet. 

Lue lisää: Somaattisen erikoissairaanhoidon potilaiden määrä väheni viime vuonna

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030