Terveydenhuolto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talous ei "kestävällä pohjalla"

Myös henkilöstön saatavuus nousi huoleksi tuoreessa arviointiraportissa.

Tiiamari Pennanen
Adobe
Kerrostaloja Vantaalla.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talouden kantokyky ei ole kestävällä pohjalla, arvioi tarkastuslautakunta tuoreessa raportissaan .

Kulunut vuosi on ollut haastava erityisesti talouden ja henkilöstön saatavuuden suhteen. Talousarvioon on jouduttu tekemään muutoksia.

Lautakunta esittää vastuuvapauden myöntämistä ehdollisena budjetin 17,8 miljoonan euron ylityksen vuoksi. Vastuuvapaus koskee hyvinvointialueen hallintoa ja taloutta hoitaneita tilivelvollisia toimielinten jäseniä ja tehtäväalueiden johtavia viranhaltijoita.

Lue lisää: Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hakee lisärahoitusta

Tarkastuslautakunta nosti esiin myös huolen henkilöstön saatavuudesta. Tilanne oli kriittinen lääkäreiden, psykologien, sosiaalityöntekijöiden, puheterapeuttien, lähihoitajien ja lastensuojelulaitosten ohjaajien osalta.

Lääkäri- ja psykologipalveluja tuotettiin saatavuushaasteiden vuoksi osittain vuokratyövoimalla. Lääkärin kouluterveystarkastuksiin tarjottiin maksusitoumusta yksityiselle puolelle.

Positiivisena lautakunta nosti esiin sen, että hyvinvointialueen toiminta on käynnistynyt suunnitellusti ja turvallisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on hakenut lisärahoitusta valtiolta.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030