Terveydenhuolto

Varianttiräätälöidyt rokotteet vähensivät iäkkäiden vakavaa tautia

BA.4–5-rokote vähensi ikääntyneiden sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia 80,5 prosenttia ja BA.1-rokote 74 prosenttia.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toteutetussa tutkimuksessa verrattiin neljäntenä annoksena varianttiräätälöityä rokotetta saaneita ikääntyneitä niihin, jotka olivat saaneet kolme annosta alkuperäistä koronarokotetta. 

Varianttirokotteista BA.4–5-rokote vähensi ikääntyneiden sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia 80,5 prosenttia ja BA.1-rokote 74 prosenttia.

– Tutkimustulokset ovat linjassa tuloksiin, joita on saatu Yhdysvalloista, Israelista ja Britanniasta. Varianttiräätälöidyillä rokotteilla saadaan hyvä suojateho vakavaa tautia vastaan, kun sitä on annettu tehosteena kolme annosta perinteistä rokotetta saaneille, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka tiedotteessa.

Tutkimuksessa verrattiin myös neljä alkuperäistä koronarokotetta saaneiden suojaa kolme annosta saaneisiin. Neljäs annos vähensi ikääntyneiden sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia 64,9 prosenttia.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Tutkimuksen aineisto koostui yli 50–65-vuotiaista. Alaikäraja vaihteli maakohtaisesti sen mukaan, mille ikäryhmille on kussakin maassa suositeltu neljää rokoteannosta.

Suomessa aineiston alaikäraja oli 60 vuotta. Tutkimuksen aikana BA.5-virusmuunnos aiheutti suurimman osan koronatartunnoista. 

Varianttirokotteiden suojassa iäkkäillä hieman eroa, mutta lisätutkimusta tarvitaan. 

Lue myös

Tutkimuksessa verrattiin myös BA.1- ja BA.4–5-rokotteita toisiinsa. Neljäntenä annoksena BA.4–5-rokotteen saaneilla sairaalahoitoa vaativan koronataudin riski oli 32,3 prosenttia pienempi kuin neljäntenä annoksena BA.1-rokotteen saaneilla. Tulos perustuu lähinnä Tanskan aineistoon. 

– Molempien varianttirokotteiden suoja vakavaa tautia vastaan on hyvä, mutta on mahdollista, että BA.4–5-rokote suojasi iäkkäitä hieman paremmin BA.5-virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta koronataudilta. Tutkimus tulisi kuitenkin toistaa muualla, tai Pohjoismaissa, mutta pidemmällä seuranta-ajalla. Näin saataisiin parempi kuva siitä, onko rokotteiden suojassa todellista eroa, sanoo THL:n tilastotutkija Ulrike Baum tiedotteessa. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030