Terveydenhuolto

Veripalvelu aloittaa hepatiitti E -viruksen testaamisen verenluovuttajista

Hepatiitti E -tartunnat ovat lisääntyneet Suomessa alkuvuonna.

Ulla Toikkanen
Adobe

Suomessa ei ole raportoitu yhtään verensiirtojen välityksellä tarttunutta hepatiitti E -tapausta, mutta hepatiitti E testataan nyt kuitenkin kaikista verenluovuttajista verivalmisteiden turvallisuuden varmistamiseksi. Näin kertoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti helmikuun puolivälissä, että Suomessa on todettu alkuvuoden aikana normaalia enemmän hepatiitti E -tartuntoja. THL:n mukaan suurin osa tartunnoista on todennäköisesti peräisin tietyistä meetvursteista.

Veripalvelu hankki tartuntatilanteen takia laboratorioonsa erittäin herkän geenimonistustestin, jotta hepatiitti E voitaisiin testata verenluovuttajilta. 

Lue lisää: THL löysi yhteyden E-hepatiitin ja meetvurstin välillä

Hepatiitti E siirtyy verivalmisteen välityksellä harvoin

Hepatiitti E:n esiintymistä tutkittiin maaliskuussa verta luovuttaneiden näyte-eristä jälkikäteen. Tämän hetken tietojen mukaan hepatiitti E -viruksen esiintymisfrekvenssi näissä luovuttajanäytteissä on 1:1500 eli 0,07 prosenttia. Maaliskuussa kerättiin verta noin 14 000 verenluovuttajalta.

Veripalvelu testaa rutiininomaisesti verenluovuttajien verestä hepatiitti A:n, B:n ja C:n sekä HI-viruksen, parvoviruksen ja syfilis-bakteerin. 

Testiohjelma perustuu viranomaismääräyksiin ja Veripalvelun riskinarvioon siitä, että nämä taudinaiheuttajat voivat tarttuessaan veren välityksellä vaarantaa potilaan terveyden. Hepatiitti E ei ole aiemmin kuulunut testausohjelmaan sen alhaisen esiintyvyyden ja vähäisen tartuntariskin takia.

Hepatiitti E:n siirtyminen verivalmisteen välityksellä on harvinaista, koska se leviää pääosin ruuan kautta eikä tartu kovin herkästi. Potilaalla hepatiitti E -tartunta voi jäädä huomaamatta oireettomana tai muista syistä johtuvien oireiden joukossa, koska se paranee useimmiten itsestään ja jää krooniseksi selvästi harvemmin kuin hepatiitti B tai C.

Lue lisää: Hepatiitti E -tartuntoja runsaasti alkuvuonna

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030