Terveydenhuolto

Yhä useampi matkustaa Suomeen syöpähoitoihin

Suomesta haetaan uusimpia syöpähoitoja ja viimeisintä diagnostiikkaa, joita ei vielä löydy potilaiden kotimaasta.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Yhä useampi hakeutuu ulkomailta Suomeen syöpähoitoihin, kertoo Docrates Syöpäsairaala tiedotteessaan.

Viime vuonna Docrates Syöpäsairaalassa hoidettiin potilaita yli 40 maasta. Pohjoismaalaisia syöpäpotilaita hakeutui Docrateelle hoitoon viime vuonna lähes 300.

– Docrateelle saapuvat kansainväliset potilaat tulevat hakemaan uusimpia syöpähoitoja ja viimeisintä diagnostiikkaa, joita ei vielä löydy potilaiden kotimaasta. Joskus hoitojonot ovat kotimaassa niin merkittävät, että sen takia etsitään hoitoa muualta. Suomessa myös syöpähoitojen kustannustaso on hyvin kilpailukykyinen verrattuna Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin, kertoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen tiedotteessa.

EU:n potilasdirektiivi lisää valinnanvapautta

Potilaiden valinnanvapaus hoitopaikan suhteen on kasvanut EU:n potilasdirektiivin myötä.

– Valinta osuu yhä useammin juuri Suomeen siksi, että diagnostiikka ja kohdennetut hoitomenetelmät ovat todennetusti erittäin laadukkaita. Eri syöpien viisivuotiseloonjäämislukuja maailmanlaajuisesti mittaavan Concord-3-tutkimuksen mukaan Suomi on eturauhas- ja rintasyövän sekä aikuisten aivosyöpien hoidossa Euroopan kolmanneksi paras maa, Kononen sanoo.

Lue myös

Docrateelle potilaat tulevat usein eturauhas- tai rintasyöpähoitoihin muun muassa Ruotsista, Norjasta, Baltian maista, Englannista, Yhdysvalloista, Tanskasta, Sveitsistä, Portugalista, Espanjasta, Belgiasta ja Ranskasta. 

Suomen Terveysmatkailu ry:n toiminnanjohtaja Maarit Haavisto-Koskinen näkee, että Suomen vahvuus terveysmatkailukohteena on kansainvälisesti laadukkaat terveyspalvelut ja yksilölliset syöpähoidot.

– Syöpätutkijoiden ja lääkäreiden yhteistyö luo pohjan näyttöön perustuvalle, monialaiselle ja entistä yksilöllisemmälle hoidolle. Ulkomailta Suomeen hoitoon tai kuntoutukseen tulevien potilaiden tuoma liikevaihto on vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa. Potentiaalia olisi paljon suurempaankin, Haavisto-Koskinen sanoo tiedotteessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030