Terveydenhuolto

Yläkoulun aloittaneista tytöistä 79 prosenttia saanut HPV-rokotteen

Poikien rokotuskattavuus on hieman alhaisempi.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Syksyllä yläkoulun aloittaneista, vuonna 2009 syntyneistä tytöistä noin 79 prosenttia on saanut HPV-rokotteen. Samanikäisten poikien rokotuskattavuus on hieman alhaisempi, 71 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan eroja kattavuudessa selittävät erot tyttöjen ja poikien rokotusohjelmassa.

Tytöille HPV-rokote on annettu osana kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2013. Pojat on otettu sen piiriin vasta syksystä 2020.

Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen. Pandemiasta johtuen myös koululaisten terveystarkastuksia on jouduttu lykkäämään ja perumaan.

HPV-rokotusaikaa on pidennetty. Kevätlukukauden 2023 loppuun saakka rokotussarja voidaan aloittaa myös niille alaikäisille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana.

On tärkeää, että perheet ja nuoret huolehtivat myös itse rokotuksistaan.

Papilloomavirukset aiheuttavat useita eri syöpiä. Rokotesarja antaa infektiota vastaan pitkäaikaisen suojan. Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövistä ja ehkäisee myös muita syöpiä.

Lue myös

Alueiden välillä eroja

Korkein rokotuskattavuus on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä. Alueen vuonna 2009 syntyneistä tytöistä 88 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen annoksen. Keski-Pohjanmaalla vastaava kattavuus on 70 prosenttia.

Samanikäisistä pojista taas on rokotettu eniten Varsinais-Suomessa, missä kattavuus on 80 prosenttia. Heikointa kattavuus on Päijät-Hämeessä ja Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla, 63 prosentin luokkaa.

Useissa kunnissa rokotukset ovat edenneet hyvin. Useissa suurissa kaupungeissa tyttöjen rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia ja poikien yli 70 prosenttia.

Kattavuuslukuja voi tarkastella THL:n rokotusrekisteristä.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030