Terveydenhuolto

Yle: Yt-neuvottelut Keski-Suomen ja Lapin hyvinvointialueille

Keski-Suomessa henkilötyövuosia vähenee enintään 30.

Ulla Toikkanen
Adobe

Keski-Suomen hyvinvointialueen mukaan mahdolliset henkilötyövuosien vähennykset kohdistuvat ensisijaisesti päällikkö- ja johtotehtäviin yt-neuvotteluissa, kertoo Yle. Vähennykset eivät lähtökohtaisesti kohdistu asiakas- ja potilastyötä tekeviin.

Hyvinvointialue arvioi yt-neuvottelujen vaikuttavan enintään 100 henkilön palvelussuhteen ehtoihin. Henkilötyövuosia vähenee enintään 30.

Neuvottelut koskevat sairaalapalvelujen, koti- ja asumispalvelujen, laaja-alaisen sosiaali- ja terveyskeskuksen sekä pelastustoimen henkilöstöä.

Yt-neuvottelut ovat osa 48 miljoonan euron säästökokonaisuutta, joka on Keski-Suomen hyvinvointialueen tämän vuoden talousarviossa.

Lue lisää: Pohjois-Pohjanmaan yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla 

Säästöt tavoitteena myös Lapissa

Lapin hyvinvointialueen yt-neuvottelujen perusteina ovat talouden sopeuttamistarve ja palveluiden tuottamiseen liittyvät toiminnalliset ja rakenteelliset muutostarpeet. Asiasta raportoi Yle.

Mahdolliset irtisanomiset voivat koskea enimmillään 252 henkilöä. Lomautukset voivat koskea 797 henkilöä. On myös varauduttu 177 henkilön osa-aikaistamiseen.

Lue lisää: Varsinais-Suomi sai yt:t päätökseen – uusista ei vielä päätetty

Irtisanomiset ja lomauttamiset koskisivat toteutuessaan lähinnä hallinnon työntekijöitä, esihenkilöitä ja johtoa sekä tukipalveluhenkilöstöä ja asiantuntijoita.

Suurin osa henkilöstövaikutuksista olisi palvelussuhteen ehtojen muutoksia. Neuvotteluesityksen mukaan on varauduttu siihen, että palvelusuhteen olennaiset muutokset voisivat koskea enintään 5 184 henkilöä.

Henkilöstö- ja organisaatiomuutoksilla pyritään saamaan tänä vuonna viiden miljoonan ja ensi vuonna 16 miljoonan säästöt.

Lue lisää: Pohjois-Karjalaan tulossa laajat yt-neuvottelut

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030