Terveydenhuolto

Pohjois-Pohjanmaan yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla 

Hyvinvointialueen suunnitelmat sisältävät palveluverkkoa koskevia toimenpiteitä, joilla on vaikutuksia henkilöstöön ja asiakkaisiin.

Sari Kosonen
Adobe

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti marraskuussa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta, joka oli edellytyksenä valtioneuvoston myönteiselle päätökselle hyvinvointialueen lainanottovaltuudesta. Ohjelmalla tavoitellaan noin 90 miljoonan euron säästöjä.

Toimenpidesuunnitelmat sisältävät yhteensä 49 eri toimenpidettä. Niissä kuvataan sosiaali- ja terveyskeskusten palveluvalikoimaa Pohjois-Pohjanmaan alueella sekä muutokset ikäihmisten, vammaisten, perheiden ja mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palveluihin.

Suunnitellut muutokset liittyvät muun muassa toimintatapojen yhtenäistämiseen, ostopalvelujen vähentämiseen sekä henkilöstön työtehtävien ja työntekopaikkojen muutoksiin. Lisäksi suunnitelmissa kuvataan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen yksiköt, joissa palvelut voivat muuttua, supistua tai lakata. 

Suunnitellut muutokset edellyttävät yhteistoimintamenettelyä, joka koskee arviolta enintään 3 500 henkilöä. Yt-neuvottelut aloitetaan 26. helmikuuta.

Tilanteessa, jossa yksikön toiminta on muuttumassa, henkilöstölle tarjotaan yhteistoimintaneuvotteluissa työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaista vastaavaa työtä.

Jos tällaista työtä ei ole, työntekijälle tai viranhaltijalle voidaan tarjota muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Jos tällaista työtä ei ole tarjota tai henkilö ei ota vastaan tarjottua työtä, syntyy työnantajalle irtisanomisperuste. 

− Arviomme mukaan vaihtoehtoisia tehtäviä tulee olemaan tarjolla, mutta esimerkiksi työntekopaikka tai tehtävänkuva voi muuttua, kertoo henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen tiedotteessa .

Lue lisää: Pohjois-Pohjanmaa aloittaa yt-neuvottelut

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030