Terveydenhuolto

Ylipaino lisää matala-asteista tulehdusta myös liikkuvalla lapsella

"Fyysinen kunto ei näyttäisi olevan kovin kaksinen matala-asteisen tulehduksen kuvaaja lapsuudessa."

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Hyväkään fyysinen kunto ei itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta ylipainoisella lapsella, ilmenee Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksesta. Haapala EA ym. Scand J Med Sci Sports 13.2.2023

Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta.

Pitkittynyt matala-asteinen tulehdus johtaa insuliiniresistenssiin ja valtimoiden toiminnan häiriöihin sekä edistää sydänsairauksien syntymistä.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten fyysinen kunto vaikuttaa tulehdustilan esiintyvyyteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin usean eri fyysisen kunnon osatekijän yhteyksiä verinäytteistä mitatuista tulehdusmerkkiaineista laskettuun matala-asteisen tulehduksen kokonaistilaa kuvaavaan riskipistemäärään. Tutkimus perustui Itä-Suomen yliopistossa käynnissä olevaan Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen, ja siihen osallistui 391 alakouluikäistä lasta.

Hyvä kunto ei selitä

Lapsilla, joilla oli parempi tulos kuntotesteissä, kuten istumaannousussa, vauhdittomassa pituushypyssä ja ketteryyssukkulajuoksussa, oli myös matalampi matala-asteista tulehdusta kuvaava riskipistemäärä. Kestävyyskunto ei kuitenkaan ollut yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen.

Lue myös

Korkeampi kehon rasvaprosentti, painoindeksi ja vyötärö-pituus-suhde olivat kuitenkin huomattavasti merkittävämpiä matala-asteiseen tulehduksen selittäjiä kuin yksikään fyysisen kunnon mittari. Hyvä- ja huonokuntoisten lasten välillä ei myöskään ollut eroja matala-asteisessa tulehduksessa silloin, kun kehon rasvaprosentti huomioitiin analyyseissä.

– Fyysinen kunto ei näyttäisi olevan kovin kaksinen matala-asteisen tulehduksen kuvaaja lapsuudessa verrattuna esimerkiksi rasvaprosenttiin tai vyötärönympärykseen, toteaa dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030